pre-diabetes

Wat zijn orthomoleculaire mogelijkheden bij pre-diabetes?

Geregeld krijg ik in de praktijk de vraag voor suppletie bij diabetes of een voorstadium daarvan. Veelal hebben deze cliënten via de huisarts te horen gekregen dat hun bloedsuikers in combinatie met cholesterolwaarden aan de hoge kant zijn. Meestal is ook de HbA1c waarde afwijkend. Vaak wordt aangekondigd dat reguliere medicatie onvermijdelijk is wanneer deze tendens zich voortzet. Maar zijn er nog andere opties?


Pre-diabetes of verstoorde suikerstofwisseling?

Er lijkt de nodige verwarring te zijn rond deze 2 begrippen. Met diabetes, ook wel suikerziekte, wordt bedoeld dat het lichaam zelf, zonder medicijnen, de bloedsuikerspiegels niet goed kan reguleren. Een verstoorde suikerstofwisseling is een voorstadium van diabetes die zich bij een deel van de mensen die het betreft doorontwikkelt tot het leidt tot een diagnose.


Pre-diabetes bepaling aan de hand van hba1c

De meest snelle manier om iets te kunnen zeggen over uw gemiddelde bloedsuikerwaarden is de zogenaamde HbA1C-waarde.

Dit is een waarde die de mate van versuikering van rode bloedcellen aangeeft. De waarde wordt regulier ook gebruikt om diabetes patiënten te controleren en te adviseren over hun medicijn gebruik. Een afwijkende hba1c waarde is voor een therapeut een teken dat er naar een gezonde leefstijl moet worden gekeken. Voeding, bewegen en een goede mentaal/emotionele gezondheid spelen daarin een belangrijke rol.

Anders dan bij diabetes gebruik ik de waarde in de praktijk vaak om te de verbetering in bloedsuikerregulatie te monitoren die behaald worden op basis van leefstijl, voeding en eventueel suppletie. In veel gevallen voorkom ik hiermee dat de afwijkende bloedwaarden zich doorontwikkelen tot diabetes-II.

Daar waar type 1 zich openbaart bij mensen die volledig zijn aangewezen op het gebruik van insuline ontwikkelen mensen met de diagnose type 2 deze afhankelijkheid geleidelijk aan door de jaren. Bij type 2 speelt life-style een belangrijke rol terwijl bij type 1 en 3 ook erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. In alle gevallen kan gesteld worden dat de pancreas (alvleesklier) onvoldoende capaciteit heeft.

Dit BLOG richt zich met name op pre-diabetes.

Over diabetes type 2 heb ik een speciaal BLOG geschreven wat je hier kunt lezen


Symptomen pre-diabetes

De volgende symptomen kunnen wijzen op het pre-diabetes

  • u beweegt of sport niet of nauwlijks
  • u heeft last van overgewicht waar u niet of nauwelijks van af kunt komen
  • slecht helende wondjes
  • uw conditie gaat achteruit
  • relatief snelle achteruitgang van gezicht vermogen
  • regelmatig behoefte aan snack-momenten tussendoor
  • regelmatig gebruik van vruchtensappen en frisdrank

Oorzaken voor pre-diabetes

Zoals gezegd is lifestyle de grootste veroorzaker. Onze Westerse voeding bevat steeds meer ingebouwde suikers. Zo bestaat ketchup of ketjap al uit zo’n 15-18% suikers!! Ook in brood, pindakaas, toetjes, boterhamworst etc….. wordt suiker toegevoegd. Enerzijds voor de smaak, anderzijds wellicht omdat deze suiker een chemische reactie in ons teweeg brengt waardoor we vrij vlot weer trek hebben in meer van het zelfde product. Zo krijgen we allemaal meer suiker dan goed voor ons is. Véél meer!!!

Deze suiker wordt met name door de alvleesklier(insuline) en de lever verwerkt. De alvleesklier probeert door de aanmaak van insuline de opgelopen bloedsuikers op te nemen in de lichaamscellen. De lever probeert van overtollige bloedsuikers een buffer van te maken in de vorm van vet. Dit om deze buffers in periodes van schaarste te kunnen aanspreken. Of voor een natuurlijke isolatie voor koude tijden….. Lukt dit niet dan is er de kans op een afwijkende hba1c-waarde doordat rode bloedcellen versuikeren.

Genoemd dient te worden dat dit oerprincipe een overblijfsel is uit een tijd waarin ook de voeding ‘oer’ was. In de moderne tijd ligt dit echter anders. Door intensieve teelt en verarming van de grond bevat onze voeding aanzienlijk minder voedingstoffen dan men zou denken. Lees hierover eens het BLOG over ‘De zin van suppletie‘. Dit is, naast het feit dat in bijna al onze voeding suiker voor komt, de reden dan suppletie van mineralen en micronutriënten effectief is als ondersteuning bij diabetes. Daarom ook wel suikerziekte genoemd.


Het drama van de moderne mens

Dit bestaat uit het feit dat er geen periodes van schaarste meer zijn. De koelkast is altijd voorzien van wat we denken nodig te hebben. Deze overmatige voedselvoorraad heeft tot gevolg dat er ook veel voedsel geproduceerd moet worden. Bekend is dat dit tot gevolg heeft dat de inhoud van voeding er in de loop van de jaren op achteruit is gegaan. Vooral mineralen….Lees hierover mijn blog over de zin van suppletie “de zin van suppletie”.

En zo ontstaat er een situatie waarin naast dat er een serieus beroep op onze suikerstofwisseling wordt gedaan ook nog eens vergrootte kans op nutritionele tekorten. Uitputting van de vitamines/mineralen status is dan ook in de praktijk een veel voorkomende probleem. Niet alleen omdat de alvleesklier zich bezighoudt met bloedsuikers maar ook met de vertering. Een volgende schakel die de eerder genoemde belasting op systemen (organen) in het lichaam nog verder onder druk zet.

Zo kan een verstoring van organen als gevolg van een verstoorde bloedsuikers gelinked worden aan diverse chronische klachten. Zo is er ook vaak een relatie met suikersotfwisselingverstoringen waarbij met bijvoorbeeld darmtherapie rekening moet worden gehouden. En omgekeerd ook uiteraard.

Reguliere medicijnen ondersteunen het lichaam door op een slimme wijze de verstoorde bloedsuikers te stabiliseren. Suppletie bij diabetes gaat uit van het principe dat ondersteuning van het zelfgenezend vermogen door het aanbrengen van ‘goede’ stoffen, het lichaam in staat zal stellen de suikerstofwisseling zelf weer goed te kunnen reguleren.


Suppletie bij pre-diabetes

Naast kijken naar voeding, bewegen en leefstijl kijk ik ook graag verder. Met de EAV kijk ik het functioneren van de betrokken systemen een gestructureerde aanpak middels maatwerk-suppletie om de systemen optimaal te ondersteunen. Uiteraard worden ook eventuele ziekteverwekkers op deze manier behandeld. Ook zij kunnen invloed hebben op de betrokken organen en dienen voor een goed resultaat altijd te worden meebehandeld.

Adviezen zijn altijd maatwerk.


Bij twijfel: laat het controleren

Met een bloedtestje aan de hand van 1 simpel vingerprikje bloed kunt u al veel zeggen over uw bloedsuikerregulatie. Praktijk gerrit van Sinderen beschuit over eigen point-of-care apparatuur waarmee u binnen 6 minuten een uitslag krijgt over een eventuele afwijkende hba1c waarde.


Afspraak maken??

Is de informatie van dit BLOG voor u herkenbaar? Maak dan eens een afspraak om te kijken wat er voor u mogelijk is!
Dat kunt u direct zelf regelen door online te boeken via onderstaande knop.


Herkent u zich in bovenstaande?

Schroom niet om uw vraag eens aan mij voor te leggen. Ik kijk graag mee om uw te ondersteunen. Suppletie bij diabetes is maatwerk. Ervaring wijst uit dat er in menig situatie veel bereikt kan worden met een passend orthomoleculair advies.