chronische pijnklachten

Chronische pijn

Complementaire aanpak bij chronische pijn

Altijd pijn, wat te doen?

Chronische pijn, soms al jaren lang. Wat doe je dan? Pijnstiller? Dan nog een pijnstiller en dan na verloop van tijd een nog sterkere pijnstiller? Dit is het pad wat veel mensen gaan wanneer ze in een situatie komen waar ze structureel, iedere dag, soms hele dagen, te maken hebben met pijn. In dit artikel beschrijf ik de mogelijkheden van een complementaire aanpak bij chronische pijn.


Wat is pijn?

Pijn is het gevolg van een reactie van het lichaam wanneer het probeert beschadigde weefsels te herstellen. De pijn speelt daarin een signalerende rol wat zorgt voor het opstarten van het helingsproces. Wanneer het immuunsysteem, wat bij deze herstelacties betrokken is, niet slaagt in het herstellen dan zal de verstoring zorgen voor een voortdurende pijnprikkel. Wanneer er pijn in gewrichten is spreekt men vaak van reumatische klachten. Pijn in weefsels op verschillende plaatsen in het lichaam wordt vaak fibromyalgie genoemd. Wanneer pijn zich beperkt tot het zenuwstelsel dan spreekt men vaak van neuropathie.

Naast acute pijn, zoals bij een botbreuk of verstuiking, kennen we ook chronische pijn. We spreken van chronische pijn wanneer deze vrijwel constant aanwezig gedurende de dag. Andere vormen van pijn zijn bijvoorbeeld pijn na (zware) operatieve ingrepen of de pijn die iemand in de laatste fase van z’n leven kan ervaren.

Over pijn valt dus veel te zeggen. Vanuit diverse perspectieven kun je naar pijn kijken, vooral wanneer het gaat om hoe men pijn beleeft, er mee om kan gaan, dus de psychische component er van. De SOLK-poli is een mooi voorbeeld van hoe men in de regulier mensen ondersteunt bij wat mogelijk psychosomatische klachten zijn. Maar de pijn blijft, of je er mee om kunt gaan of niet!


Proberen de oorzaak te achterhalen

Pijn is dus altijd het gevolg van een verstoring. Bij acute pijn is deze vaak makkelijk te verklaren maar bij chronische pijnklachten is dat vaak lastiger. Als therapeut stel ik mij om te beginnen altijd de vraag: waar staat de pijn voor? Wat laat het lichaam op deze wijze zien? Zijn er in de levensloop van deze persoon gebeurtenissen of situaties geweest die impact hebben gehad op het lichaam? Is dat stress, een operatie, verdriet, het werken met chemische stoffen of het doormaken van infectieziekten (Pfeiffer of Lyme staan hierom bekend) geweest? Deze manier van kijken, analyse van gebeurtenissen en daarop doorvragen levert vrijwel altijd interessante informatie. We noemen dit de anamnese.

Vaak is er op deze wijze een startpunt te vinden van het ontstaan van de klachten. Door hierover verder klinische door te redeneren vanuit een generalistisch perspectief wordt het ontstaansbeeld vaak nog duidelijker. Het komt vaak voor dat eerdere doorgemaakt ziekteprocessen zorgen voor een chronisch gecomprimeerd immuunsysteem.

Binnen de complemenataire gezondheidszorg zijn er tal van mogelijkheden om het immuunsysteem te ondersteunen, activeren, af te remmen op basis van een natuurlijke aanpak. Hetzij door voeding, suppletie, lifestyle of bijvoorbeeld neurotransmittercoaching. Ook kan een aanpassing van de bereidingswijze van voeding al veel winst opleveren zoals bij aardappel. Gekookte aardappelen zitten bomvol snelle suikers. Laat men ze afkoelen en verwarmd men ze weer dan is diezelfde aardappel veel gunstiger voor mensen die rekening moeten houden met bloedsuikers.


Pijn en het immuunsysteem

Pijn heeft dus te maken met het immuunsysteem. Wanneer het immuunsysteem actief is komen er als gevolg van het herstel afvalstoffen vrij, altijd! Een van de redenen van pijn kan zijn dat deze afvalstoffen niet goed kunnen worden afgevoerd door de organen en systemen die hier voor moeten zorgen. Het herstel stagneert en er blijft pijn.

De aanpak is daarom altijd een samenstelling van pijn reductie en afvalstoffen drainage.


Mogelijke oorzaken van chronische pijnklachten

  • vitamine gebrek
  • darmproblemen
  • gebitsproblemen die een slechte voedingsopname tot gevolg kunnen hebben
  • nierstenen
  • galkoliek
  • te weinig water drinken
  • doorgemaakte infectieziekten
  • beroepsmatige blootstelling aan toxische stoffen
  • omgevingsfactoren als straling/lucht kwaliteit
  • ……

De lijst is vrijwel onbeperkt aan te vullen. Een uitgebreide lijst vindt u hier.


Chronische klachten betekent ACTIE!

Want de klachten zijn een signaal van uw lichaam dat er structureel iets aan de hand. Symptoom bestrijden kan maar de oorzaken achterhalen en behandelen blijkt in de praktijk ook vaak een goede aanpak.

Schroom niet en leg uw vraag gerust eens vrijblijvend aan mij voor. Doe dat bijvoorkeur telefonisch