Auto-immuunziekte

Auto-immuunziekte. Wat is het? Hoe kan het ontstaan?
Is er een complementaire aanpak mogelijk?

Onderstaande POST’s hebben direct op zijdelings betrekking op dit veel voorkomende onderwerp.

Metabolic Jetlag

Metabolic jetlag Reisvermoeidheid door chronische verstoring van het lichaamsmetabolisme. LAG betekent letterlijk: vertraging. Precies dat voel je wanneer je in korte tijd door tijdzones reist in een vliegtuig simpel omdat het lichaam de chronologische klok zo snel niet kan bijstellen. Maar niet alleen van reizen kun je een jetlag krijgen: veel mensen met een …

Metabolic Jetlag Lees verder »

B12 tekort

B12-tekort

Er is een toenemend aantal mensen die te maken heeft met wat een B12 tekort wordt genoemd. De diagnose komt vaak na een periode van vermoeidheid en de diagnose van bloedarmoede. Het Hb ligt dan onder de norm. Vaak krijgen deze cliënten op reguliere wijze de zogenaamde B12-injectie’s om dit te compenseren. Echter lijkt …

B12 tekort Lees verder »

Chronische vermoeidheid

chronische vermoeidheid

Er is een toenemendd aantal mensen die te maken heeft met Chronische Vermoeidheid. Het RIVM (1) veronderstelt dat 2/3 van alle 65-plussers in Nederland 2 of meer chronische aandoeningen heeft. Hieronder vallen  bijvoorbeeld alle autoimmuun- en infectieziektes zoals fybromyalgie, PVS (post viraal syndroom, lyme) enz… In vrijwel alle situatie’s is er sprake van vermoeidheid. Typerend is dat gepaard gaat met …

Chronische vermoeidheid Lees verder »

Complementaire aanpak bij de ziekte van lyme

ziekte van lyme

Helaas is er een groeiende groep mensen met de diagnose “ziekte van lyme” die na een behandeling toch klachten houdt. Goed te weten dat er naast een reguliere behandeling ook een complementaire aanpak bij de ziekte van lyme mogelijk is. Ook wanneer deze zich heeft doorontwikkeld tot een chronische vermoeidheid. Praktijk Gerrit van Sinderen …

Complementaire aanpak bij de ziekte van lyme Lees verder »

Gluten overgevoeligheid

gluten overgevoeligheid

Gluten overgevoeligheid: keerzijde van brood Verassend veel mensen hebben een overgevoeligheid voor gluten. Tarwe, en dus ook de gluten, zitten in allerlei graanproducten van meelkoekjes, snacks, ontbijtproducten maar natuurlijk vooral in ons dagelijks brood. Ook wordten de eiwitfracties uit brood vaak gebruikt als bindmiddel. (zie de lijstjes onderaan) Hoe ontstaat deze gevoeligheid en met …

Gluten overgevoeligheid Lees verder »

Herxheimer Reactie

herxheimer-reactie

Als ontgifting te kort schiet…. Wanneer doet dit zich voor? Een Herxheimer reactie is binnen de natuurgeneeskunde een veelvoorkomend en daardoor bekend fenomeen. In bijna alle gevallen van behandeling middels natuurgeneeskunde, zoals Orthomoleculaire Geneeskunde, vindt activatie van het zelfgenezend-vermogen van het lichaam plaats. Hierbij worden als gevolg van heling meer afvalstoffen dan normaal aangemaakt. …

Herxheimer Reactie Lees verder »

Suppletie bij diabetes

diabetes 1,2 of 3?

Wat zijn orthomoleculaire mogelijkheden bij diabetes? Geregeld krijg ik in de praktijk de vraag voor suppletie bij diabetes of een voorstadium daarvan. Veelal hebben deze cliënten via de huisarts te horen gekregen dat hun bloedsuikers in combinatie met cholesterolwaarden aan de hoge kant zijn. Vaak wordt aangekondigd dat regulieren medicatie onvermijdelijk is wanneer deze …

Suppletie bij diabetes Lees verder »

Voedingsintolerantie: is het weglaten van bepaalde voeding zinvol?

voedingsintolerantie

Het antwoord op deze vraag lijkt simpel maar niets is minder waar. Een voedingsintolerantie, vaak verward met voedselallergie, is vaak een signaal van het lichaam dat er op een bepaald niveau een verstoring is. Alleen weglaten van bepaalde voeding is dan een vorm van symptoombestrijding zonder de oorzaak te behandelen. Mogelijke oorzaken van de ontstane …

Voedingsintolerantie: is het weglaten van bepaalde voeding zinvol? Lees verder »

Gezondheidspreventie

Gepost 2020/01/12 Voorkomen is beter dan genezen Preventief werken aan een goede gezondheid Regeren is vooruitzien. Maar hoe zit dat met onze gezondheid? Want onze gezondheid is geen vanzelfsprekendheid! Gezondheidspreventie is het toverwoord!! Er word ook steeds vaker gesproken van preventieve gezondheidszorg. Het wordt gezien als de belangrijkste bijdrage voor het waarborgen van een goede …

Gezondheidspreventie Lees verder »