jeuk of jeukende huid

Soms erger dan pijn….

Wat kan ik aan jeuk doen?

Jeuk, of jeukende huid, is naast pijn een van de meest voorkomende onderwerpen binnen de hulpvragen waarvoor mensen een beroep op mij doen. Acute jeuk, langdurige jeuk, jeuk na bepaalde voeding, seizoensgebonden jeuk, contact jeuk. Allemaal varianten die zich op verschillende wijze uiten maar in de praktijk een aantal aspecten gemeenschappelijk hebben.

In dit BLOG leg ik u graag welke aspecten dit zijn en hoe ik u als therapeut kan ondersteunen bij uw klachten.


Hoe ontstaat jeuk?

Jeuk is feitelijk een overdreven reactie van de huid. Door histamine ontstaat er ontstekingsmechanisme (zoals bij een muggenbult) echter lukt het dit mechanisme niet zichzelf weer terug te reguleren met als gevolg dat de jeuk blijft bestaan. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen als trigger, soms heel duidelijk te herleiden zoals zon, patat, varkensvlees etc…. En stress niet te vergeten…

De vraag is of dit ook werkelijk de oorzaak is of dat er nog andere invloeden zijn waardoor de trigger actief wordt. Zo is het een bekend verschijnsel dat het effect van een natuurgeneeskundige behandeling als gevolg van een Herxheimer-reactie zich kan uiten in de vorm van jeuk wanneer eczeem heelt.


Cascade van processen

Voorbeeld: jeuk en/of eczeem kan bijvoorbeeld ontstaan door een verstoring in de spijsvertering als gevolg van een allergie of intolerantie. Dit op zich kan een verstoring van het darmslijmvlies tot gevolg hebben waardoor het lichaam stoffen opneemt die het als gifstof moet afvoeren. Dit kan vervolgens een belasting zijn voor lever, nieren, bloedsomloop, snel afvallen in korte tijd, etc….

Zo is er vaak een cascade van processen gaande voordat de huid jeuk presenteert als eindproduct. Centraal staat hierin de werking van het immuunsysteem. Dit werkt niet alleen lokaal zoals bij een muggenbult maar ook systemisch. Dat betekent dat een verstoring op de ene plek reacties kan geven op een andere plek zoals beschreven in het BLOG over Chronische klachten. Andersom kan ook: een verzwakt immuunsysteem zal dan op andere plaatsen ook verzwakt reageren.

Zie heeft de afgelopen tijd veel cliënten met jeukklachten naar de praktijk gebracht waar een relatie was met Post Viraal Syndroom. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na het doormaken van COVID of na het hebben ontvangen van een vaccinatie.


Gezondheid huist in de darm

De darm is basis van ons immuunsysteem, hierover is de laatste jaren steeds meer duidelijk geworden. Een verstoring van het darmslijmvlies zoals die bij Darmtherapie wordt behandeld, is zo’n trigger waarbij ons totale immuunsysteem betrokken is. Een van de veroorzakers van Chronische gezondheidsklachten waaronder het ontstaan van een jeukende huid. Studies tonen steeds meer aan dat aandoeningen als diabetes, hart en vaatziekten, overgewicht, arteriosclerose (aandoening van de kransslagaders) aan verstoringen in de darm gelinkt kunnen worden.

Lees eens de pagina over Darmtherapie.


Reguliere aanpak bij jeuk

De reguliere aanpak van huidproblemen bestaat voor een groot gedeelte uit het gebruik van ontstekingsremmende middelen. Vaak zijn dit middelen op basis van corticosteroïden welke het immuunsysteem afremmen waardoor de jeuk verdwijnt. In sommige gevallen wordt er verder gekeken door met plakker op de huid te ontdekken voor welke voeding of specifieke stoffen met gevoelig is zodat deze uit het dieet of directe omgeving kunnen worden verwijderd.

Aangenomen mag worden dat er deze manier altijd een hoeveelheid mensen geholpen is. Anderen bij wie op deze wijze geen bevredigend resultaat wordt bereikt zoeken verder en komen bijvoorbeeld bij mij terecht.


Geen symptoom bestrijding maar de oorzaak aanpakken

Als orthomoleculair Therapeut en Electroacupuncturist kijk ik naar verstoringen die de oorzaak kunnen zijn voor het ontstaan van een jeukende huid. Voeding, spijsvertering, doorgemaakte ziektes wijze van geboorte, vitamine gebrek, vegetarisch eten: allemaal invloeden op onze gezondheid.

Op die manier vorm ik mij een beeld van de cascade van de factoren die vermoedelijk invloed hebben op uw klachten en op basis daarvan kies ik een behandelstrategie om deze te doorbreken. Doel: het immuunsysteem tot rust te krijgen.


Afspraak maken??

Is de informatie van dit BLOG voor u herkenbaar? Maak dan eens een afspraak om te kijken wat er voor u mogelijk is!
Dat kunt u direct zelf regelen door online te boeken via onderstaande knop.


Meer lezen?

Lees ook eens de FAQ-pagina of de pagina over Moe van thuis werken.


nieuwsbrief

Geregeld verstuur ik nieuwsbrieven.
Wil je deze ontvangen? Meld je dan hieronder aan.


    Tweet
    Share