Ziekte van lyme

Vrijdag 31-03-2023 lezing over Lyme in Boschlust Oudemirdum.
Lees meer op de AGENDA-pagina

In de media wordt er steeds meer aandacht besteed aan de aanwezigheid van teken in de natuur. Vrijwel iedereen weet dat teken de Ziekte van lyme kunnen overbrengen. Een rode kring betekent dat u hoogst waarschijnlijk met een besmetting te maken heeft. Wat minder bekend is is dat dit maar een deel van het probleem is.

Naast lyme, veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, zijn er tal van andere besmettingen mogelijk wanneer we worden gebeten: de zogenaamde co-infectie’s. Het aantal besmette teken wordt momenteel geschat tussen 1 op 5. (Bron RIVM). Eigen onderzoek wijst uit dat dit percentage aan de lage kant is ingeschat.

Daarnaast is er het bekende probleem met de vals-negatieve en valst-positieve testuitlaten. Wat kan een complementaire behandelmethode betekenen en welke rol speelt EAV (Electro acupunctuur volgens Voll) daarbij in mijn praktijk?

Moeten we bang zijn voor teken?

Bang is in mijn ogen niet de juiste benaming: we moeten alert zijn.
Op de website van Atlas Leefomgeving is bijvoorbeeld een reeks kaarten te vinden waarmee goed te zien is hoe het aantal besmettingen (een rode kring) na een tekenbeet door de jaren heen is toegenoemen. (Bron Atlas-Leefomgeving) We moeten er van uit gaan dat in principe iedere teek besmet kan zijn. Daarom is het verstandig een teek ook als zodanig te beschouwen. Ziekte van Lyme staat in mijn lijstje van Top 5 veroorzakers van vage klachten op nummer 2.


Verwijder een teek niet handmatig!

Meest kritieke fase van een tekenbeet is het moment waarop we deze willen gaan verwijderen. Een teek kun je best zo snel mogelijk verwijderden maar laat dit niet ten koste gaan van de kwaliteit waarmee je dat doet!! Verwijder een teek daarom alleen wanneer dat op een verantwoorde wijze kan gebeuren. Gebruik een tekentang, een speciale tekenlasso of de welbekende creditcard met gleufjes waarmee je een teek correct kunt verwijderen. Verkeerd verwijderen van een teek kan de besmettingskans flink vergroten! Het vastpakken van een teek kan er toe leiden dat deze wordt leeggedrukt, waarbij hij via zijn speeksel een besmetting kan veroorzaken.


Observatie

Laat je echter niet afschrikken om lekker van de natuur te genieten. Gebruik eventueel een product als teek-away om je te beschermen. Een paar druppels op enkel, polsen en de nek biedt al bescherming! Minstens zo belangrijk is om jezelf te (laten) controleren na een bezoek aan een omgeving waar de kans op teken groot is. Zie je een teek: correct verwijderen van een teek.


Na het verwijderen van een teek

Observeer jezelf in de dagen na het verwijderen van een teek en maak een aantekening in jouw agenda. Niet iedereen wordt direct ziek van een tekenbeet, vaak gaat daar enige tijd over overheen. Slecht 40% krijgt na een besmetting maar een rode kring! Zo’n kring (erythema migrans) kan ook na verloop van tijd ontstaan. Soms gaat het samen met griep of griepachtige verschijnselen.

Na een tekenbeet zou men er altijd goed aan te doen altijd een relatie te leggen met griep of griepachtige verschijnselen. Raadpleeg in dergelijke gevallen altijd een arts! Liefst binnen 10-14 dagen.


Reguliere aanpak

Regulier wordt er vaak met een Elisa-test gekeken of je besmet met de Borrelia-bacterie om te kunnen vaststellen of iemand de Ziekte van lyme heeft. Houd er in dergelijke situatie’s rekening mee dat deze test een hoge mate van onbetrouwbaarheid heeft (bron RIVM 1). In veel gevallen kiest een arts pas voor zo’n test als er een rode kring is, Echter in lang niet alle gevallen ontstaat er zo’n kring bij een besmetting.

Waarschijnlijk heeft slechts 50% van personen met een besmetting zo’n kring opgemerkt. Daarnaast heeft ook het veelvuldig gebruik van anti-biotica invloed op de uitslagen van de Elisa-test (Bron RIVM2). Zeker wanneer dit kort na een besmetting is gebruikt nog voordat middels een bloedonderzoek de aanwezig van de ziekte van lyme wordt bepaald. In dergelijke gevallen biedt EAV vaak uitkomst om mogelijke herkomst van klachten te kunnen achterhalen.


Wat betekent dit in de praktijk?

Resultaat is dat er een groep patiënten is die een vals-negatieve uitslag krijgt, en dus geen behandeling krijgt terwijl ze wel besmet zijn. Andersom is ook waar: een vals-positieve uitslag resulteert dan in een anti-biotica kuur terwijl je die niet nodig hebt! Reguliere diagnose aan de hand van bloedonderzoek is dan in veel gevallen niet of nauwelijks meer mogelijk. Alternatieven (in het buitenland) zijn vaak peperduur!

Praktijk Gerrit van Sinderen maakt echter gebruik van EAV. (Electro Acupunctuur volgens Voll) Dit is een methode waarmee op basis van bio-feedback inzicht verkregen wordt in de energetische (on)balans van een cliënt. Op deze wijze lukt om vaak om oude doorgemaakte infectie’s te duiden. De zo verkregen informatie is richtinggevend voor een (na)behandeltraject op basis van Orthomoleculaire Geneeskunde.

Herkent zich in deze informatie? Behoort u tot bovenbeschreven groep? Overweeg dan eens een afspraak te maken. Dat mag telefonisch maar ook rechtstreeks met een wegboeking. Gebruik daarvoor de knop hieronder.


Belangrijk aspect is de zogenaamde Herxheimer-reactie waarmee ten alle tijde rekening mee moet worden gehouden. Juist hier gaat het mis in het behandelen van mensen met chronische lyme klachten. Wanneer een behandeling voor de cliënt te snel gaat dan krijgt deze een verergering van de klachten die de behandeling feitelijk in de weg staan. Een ervaren therapeut houdt hier op voorhand rekening mee.


Kwetsbare groep

De groep patiënten met de vals-negatieve uitslag vallen momenteel tussen de wal en het schip. Probleemsituaties ontstaan wanneer er klachten ontstaan die niet meer gerelateerd worden aan een tekenbeet. Onderzoek met EAV (Electro Acupunctuur volgens Voll) biedt deze cliënten vaak nieuwe informatie over mogelijke verstoringen. Klachten wijzen over het algemeen richting auto-immuniteit wat veelal chronische ziektebeelden geeft. Je kunt hierover meer lezen op m’n blogpost over tekenbeten.


Is er voor deze groep hoop?

Het is mijn ervaring dat Orthomoleculaire Geneeskunde voor deze groep mensen diverse mogelijkheden biedt om klachten te kunnen behandelen. Inmiddels heb ik al meer dan 14 jaar ervaring in het behandelen van cliënten die gediagnostiseerd zijn met Lyme. EAV (Electro Acupunctuur volgens Voll) speelt daarbij een belangrijke rol.


Interessante informatie?

U helpt mij, en anderen, door dit BLOG-artikel te delen op uw tijdlijn in Facebook of Twitter.
Dat kan eenvoudig met de schuivende knoppen aan de linkerkant of met de knoppen helemaal onderaan.


Andere veel gelezen BLOG’s


nieuwsbrief
nieuwsbrief

Nieuwsbrieven

Regelmatig publiceer ik ook nieuwsbrieven. 
Je kunt je daarvoor aanmelden met het formulier hieronder.


Verantwoording

1: https://www.rivm.nl/nieuws/labtest-alleen-niet-doorslaggevend-bij-diagnose-lyme
2: https://www.rivm.nl/nieuws/antibiotica-beinvloeden-uitslag-van-testen-op-lymeziekte

Over de auteur

Tweet
Share