gluten overgevoeligheid

Gluten overgevoeligheid: keerzijde van brood

Verassend veel mensen hebben een overgevoeligheid voor gluten. Tarwe, en dus ook de gluten, zitten in allerlei graanproducten van meelkoekjes, snacks, ontbijtproducten maar natuurlijk vooral in ons dagelijks brood. Ook wordten de eiwitfracties uit brood vaak gebruikt als bindmiddel. (zie de lijstjes onderaan)

Hoe ontstaat deze gevoeligheid en met welke gezondheidsfactoren moeten we rekening houden bij gevoeligheid voor tarwe? En nog belangrijker: zijn. er optie’s om onze gevoeligheid in kaar te brengen en door een vorm van behandeling te verminderen?

Broodbuik

In het boek Broodbuik zet William Davis uit een hoe het komt dat we zo gevoelig zijn voor granen. Hij legt relatie’s met alle moderne welvaatziektes zo als diabetes, hart- en vaatziekten, autoimmuunziektes. En dat is logisch! Tarwe producten bevatten gluten en gliadines. Gluten zijn eiwittenfacties die door ons lichaam niet makkelijk kunnen worden afgebroken. Ze zorgen in de darm voor laaggradige ontstekingen die, bij chronische aanwezigheid, ook op andere plaatsen in het lichaam klachten kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan insulineresistentie (diabetes), reumatische klachten, darmaandoeningen en allerlei andere chronische gezondheidsklachten.

Sommigen mensen hebben al vanuit hun DNA in aanleg problemen met het verteren van gluten. De betrokken genen HLA-DQA1 en HLA-DQB1 kunnen worden onderzocht met een DNA-onderzoek. Meeste cliënten laten het bij een eigen waarneming om gevoeligheid voor gluten te constateren.

Weglaten van glutenhoudende voeding is in veel situaties de (tijdelijke) oplossing. De moeilijkheid is dag er in veel producten verstopte gluten (als bindmiddel) zitten verstopt en dan wordt het een hele zoektocht.Voor mensen die gen genetisch aantoonbare gevoeligheid voor gluten hebben wordt de spreiding van wat gegeten kan worden als maar smaller. De vraag is dan of weglaten de beste keuze is of dat er mogelijk oorzaken zijn die de gevoeligheid voor gluten in de hand werken. Zij zwemmen langzaam een fuik in…..Lees verderop het stukje hierover


Klachten door gluten

De volgende klachten kunnen in verband worden gebracht met de aanwezig van een glutenovergevoeligheid.

  • Opgeblazen gevoel
  • Constipatie
  • Diarree
  • Beschadiging van de dunne darm
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Eczeem
  • Depressie
  • Gewichtsverlies
  • Stinkende ontlasting

Wetenschap

Wetenschappelijk is er ook steeds meer bewijs voor de nadelige bijeffecten van gluten en gliadines. Gluten zijn eiwitten. Daar waar ons lichaam eiwitten normaal gesproken afbreekt tot aminozuren die door de darm kunnen worden opgenomen lukt dat bij gluten niet. Bovengenoemde klachten zijn dan ook het resultaat van onverteerde eiwitten waardoor er door irritatie van de darmwand klachten ontstaan waar het immuunsysteem bij betrokken is.


Waarom hebben er zoveel mensen moeite met gluten

De verhouding zetmeel/koolhydraten van moderne rassen is ten opzichte van de oude rassen verschoven richting meer eiwitten. Moderen rassen zijn doorgefokte rassen die qua opbrengst veel gunstiger zijn dan de oude rassen. De sterkte van het ras tegen bijvoorbeeld droogte, minder gevoelig voor ongedierte en de sterkte van de stengel maakt de opbrengst vele malen hoger.

Dit is er dan ook de reden van dat bekende oude rassen (oertarwe, spelt, Jeff) veel minder gluten bevat dan hun moderen varianten. Naast deze verandering in samenstelling van het graan is ook de samenstelling van onze westerse voedingsgewoontes veranderd waardoor we meer en meer graanproducten gebruiken.


De fuik

Voor veel mensen die ik in de praktijk zie blijken er naast weglaten van gluten ook andere optie’s te zijn. Want alleen maar weglaten maakt de basis van voeding die je nog wel verdraagt steeds smaller. Bovendien eten mensen die bepaalde voeding weglaten altijd relatief grotere hoeveelheden van andere voeding. Vaak ontstaan in die griep voedingsstoffen juist weer nieuwe gevoeligheden. de vraag is dan: ligt dit nu aan de voeding of is er iets anders aan de hand.


Alternatieve aanpak

Mijn manier van aanpak, middels logisch nadenken tijdens de anamnese, aangevuld met de EAV, om te kijken naar verstoringen die een verklaring kunnen zijn voor de gevoeligheid. En die zijn er vrijwel altijd! Het behandelen van deze verstoringen geeft het lichaam immunologische ruimte waardoor gevoeligheden afnemen en dikwijls helemaal verdwijnen.

Stel: door de gluten overgevoeligheid zijn er bijvoorbeeld ook ‘irritatie’s’ ontstaan bij specifieke organen die betrokken zijn bij de ontgifting. En dat kan gemakkelijk want gevoeligheden zijn het gevolg van activatie van het immuunsysteem. Daarbij komen altijd afvalstoffen vrij die via de ontgiftingsorganen worden uitgescheiden.

Als gevolg hiervan kunnen er naast een verstoring in de darm ook chronische klachten ontstaan op afgeleide plaatsen. Of zelfs algehele vermoeidheid zoals bij het chronische vermoeidheidssyndroom. Wanneer deze op hun beurt ook weer het immuunsysteem activeren neemt dientengevolge ook weer de gevoeligheid op gluten toe. Een sneeuwbaleffect ontstaat waardoor de klachten over het algemeen sneller toenemen dan dat je kunt ontdekken voor welke voedingsmiddelen je gevoelig bent.

Tot slot is er nog het fenomeen dat bij een verstoring van de darmen in veel gevallen ook de afbraak en opname van voedsel onder druk komt te staan. Naast eerder beschreven invloeden kunnen deze tekorten op hun beurt ook voor een verdere escalatie zorgen van de klachten.

Niet de symptomen behandelen maar de oorzaken!!


Afspraak maken?

Is de informatie van dit BLOG over gluten overgevoeligheid en het de fuik inzwemmenr voor u herkenbaar? Kijk dan eens op een andere manier naar uw klachten. Protocollen zijn er niet want een aanpak is altijd individueel maatwerk wat vraagt om een specialistische aanpak.

Interesse voor een afspraak:
Bellen mag maar u kunt het ook direct zelf regelen door online te boeken via onderstaande knop.


Verantwoording:

1: Interview met William Davis op Youtube


Waar zitten gluten in?

  • Sojasaus
  • IJs
  • Vleeswaren
  • Kruidenmixen
  • Snoep
  • Vleesvervangers
  • Soep
  • Bouillon
  • Pannermeel (kroketten/bitterballen)
  • Dressings en sauzen
  • BeschuitBrood

Producten met minder of vrijwel geen gluten

  • Groenten
  • Fruit
  • Aardappelen
  • Bonen
  • Linzen
  • Erwten
  • Noten
  • Zaden
  • Pitten
  • Eieren
  • Zuivel
  • Vlees
  • Vis
  • Olie

Tweet
Share