ziekte van lyme

Een tekenbeet: wat nu??

Een logische reactie in een tijd waarin er veel aandacht in de media is voor teken. Mede omdat teken de ziekte van lyme kunnen overdragen op mensen. En dat is nog niet alles! Naast borrelia, de veroorzaker van lyme, kunnen er ook andere ziekteverwerkers worden over gedragen in de vorm van virussen, parasieten en schimmels. We spreken dan van co-infectie’s. Veder blijkt het belangrijkste symptoom van lyme, de rode kring of erythema migrans, in lang niet alle gevallen zichtbaar te zijn.

Heeft u de teek nog niet verwijderd?

Meest kritieke fase van een tekenbeet is het moment waarop we deze willen gaan verwijderen. Een teek kun je best zo snel mogelijk verwijderden, maar doe dat alleen wanneer dat op een verantwoorde wijze kan gebeuren. Gebruik een speciale tekenverwijderaar in de vorm van een tekentang, een speciale tekenlasso of de welbekende creditcard met gleufjes waarmee je een teek correct kunt verwijderen.

Verkeerd verwijderen van een teek kan de besmettingskans flink kunnen vergroten! Het vastpakken van een teek kan er toe leiden dat deze wordt leeggedrukt, waarbij hij via zijn speeksel een besmetting kan veroorzaken.

Lees hierover ook meer op de BLOG-post over ZIEKTE VAN LYME.

De teek rukt op!!

Infectie-ziekten veroorzaakt door een tekenbeet nemen hand over in aantal toe. Onderstaande kaart laat de ontwikkeling van het aantal bezoeken aan huisartsenposten zien van patienten met een rode king zien. Zo’n kring kan ontstaan na een tekenbeet. Vermeld dient te worden dat slechts 40% van de mensen met de uiteindelijke diagnose lyme zo’n kring (erythema migrans) heeft gezien. Alleen zij melden zich bij de huisarts. Helaas is de afwezigheid van een ‘rode kring’ na een tekenbeet dus geen 100% garantie dat er geen besmetting is.

trend ziekte van lyme

Op een website als TEKENRADAR is de dagelijkse ontwikkeling van tekenbeten te volgen. Tevens doen zijn daar een voorspelling ten aanzien van de verwachting van de aanwezigheid van teken in de natuur.

Geen rode kring? Geen garantie!!

Het niet ontstaan van een rode kring na een tekenbeet is dus geen garantie dat er geen besmetting is! UIt bovenstsaande tekst is op te maken dat ruim de helft van de mensen met de diagnose lyme geen erythema migrans heeft gezien, niet bij een huisarts is geweest, en dus ook niet behandeld!! Dit is er de reden van dat er groep mensen lyme heeft, met klachten, die tussen de wal en het schip vallen. Vergelijkbaar met het Post Viraal Syndroom hebben deze mensen de kans op termijn chronische klachten te ontwikkelen die zich kunnen uiten als Auto-immuunziekten.

Regulier testen

Standaard worden er via huisartsen diagnoses gesteld middels de Elisa-test. Een bloedtest welke qua betrouwbaarheid flink tekort schiet, zo blijkt schiet volgens de website van het RIVM. (Bron RIVM 2016). 23% van diagnose zijn vals negatief!! En even zoveel vals-positief! Zo worden er dus mensen behandeld voor iets wat ze niet hebben. Andere krijgen niet de behandeling die ze eigenlijk zouden moeten krijgen. De praktijk laat helaas zien dat er zo geregeld mensen tussen de wal en het schip vallen. Geen diagnose betekent namelijk dat je niet ziek bent. Ziekte werknemers vallen zo bijvoorbeeld ook na verloop van tijd maatschappelijk naast de boot.

Een tekenbeet
Een tekenbeet

Reguliere behandeling

Reguliere behandeling is veelal met anti-biotica. Zeker in de eerst 10-14 dagen na een besmetting is dit een goede keus. Daarom is het altijd goed om na een tekenbeet, ook zonder rode kring, naar een huisarts te gaan. Hoe langer de periode na een besmetting, hoe minder effectief het lijkt te zijn. Vandaar dat de NHG de termijn waarop anti-biotica wordt gegeven recentelijk heeft ingekort.

Helaas is de huidige aanpak geen succesvolle aanpak voor iedereen. Anti-biotica, zeker langdurig gegeven, heeft al bijwerking dat de darmflora zwaar belast wordt, hetgeen de algehele afweer niet ten goede komt. Daarnaast is er een groep cliënten die al voorafgaand aan een infectie met lyme verminderde weerstand had. Voor hen gaat het dubbelop. Dit geldt ook voor virale co-infectie’s. Zeker wanneer er ook sprake is van neveninfectie’s

Lees ook mijn post over LYME, wat verwant is aan dit onderwerp.

Hertesten na anti-biotica onbetrouwbaar

Terwijl de klachten aanhouden is er op basis van een her-diagnose vaak een negatieve uitslag.  Mogelijk is dit het gevolg van een tussentijdse behandelingen met antibiotica. Het maakt daarbij niet uit of deze kuur gegeven is voor behandeling lyme of een andere aandoening. (Volgens Onderzoek RIVM 2017) In dergelijke gevallen wordt er vaak gesproken over het “post-lyme-syndroom” Een situatie waarin klachten chronisch zijn geworden en waarvoor soms regulier ook geen behandeling meer mogelijk is.

Therapie-resistentie, ontgifting-problematiek en tal van andere factoren kunnen maken dat behandel protocollen niet meer werken en een behandelplan in dergelijk gevallen maatwerk moet zijn om iemand te kunnen behandelen.

Complementaire aanpak

De basis van de aanpak van behandelingen bij lyme, maar ook bij andere infectie-ziektes bestaat uit:

– activeren van het ontgiftings-systeem: organen ondersteunen
– dit kan met behulp van Orthomoleculaire suppletie of aanpassingen in de voeding
– wanneer de ontgifting verbeterd kan gestart worden met ondersteuning van het immuunsysteem
– eventueel worden ook andere systemen als darmen en schildklier/bijnieren ondersteund
– soms is het een goede keus de behandeling te ondersteunen met Bio-resonantie (thuis behandeling)
– daarnaast besteed ik altijd aandacht aan leefstijl aanpassingen
– ik werk vanuit een holistische aanpak waarbij ook aandacht is voor het verwerken van de periode van ziek zijn

Maatwerk

Het mag duidelijk zijn dat deze trajecten maatwerk zijn want ieder mens is uniek.
In sommige gevallen duur een traject een aantal maanden, in andere gevallen is dat langer.


Nog verder kijken op deze site?


Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.