diabetes 1,2 of 3? suikerziekte en verstoorde suikerstofwisseling

Wat zijn orthomoleculaire mogelijkheden bij diabetes?

Geregeld krijg ik in de praktijk de vraag voor suppletie bij diabetes of een voorstadium daarvan. Veelal hebben deze cliënten via de huisarts te horen gekregen dat hun bloedsuikers in combinatie met cholesterolwaarden aan de hoge kant zijn. Vaak wordt aangekondigd dat regulieren medicatie onvermijdelijk is wanneer deze tendens zich voortzet. Maar zijn er nog andere opties??


Diabetes of verstoorde suikerstofwisseling?

Er lijkt de nodige verwarring te zijn rond deze 2 begrippen. Met diabetes, ook wel suikerziekte, wordt bedoeld dat het lichaam zelf, zonder medicijnen, de bloedsuikerspiegels niet goed kan reguleren. Een verstoorde suikerstofwisseling is een voorstadium van diabetes die zich bij een deel van de mensen die het betreft doorontwikkelt tot het leidt tot een diagnose.


Diabetes type 1,2 of 3??

Inmiddels is duidelijk geworden dat diabetes niet meer alleen in relatie wordt gebracht met afwijkende cholesterol waarden. Recent onderzoek laat ook zien dat er een relatie lijkt te zijn met het ontwikkelen van sommige vormen van dementie zoals Alzheimer. Men spreekt dan van diabetes type-3.

Daar waar type 1 zich openbaart bij mensen die volledig zijn aangewezen op het gebruik van insuline ontwikkelen mensen met de diagnose type 2 deze afhankelijkheid geleidelijk aan door de jaren. Bij type 2 speelt life-style een belangrijke rol terwijl bij type 1 en 3 ook erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. In alle gevallen kan gesteld worden dat de pancreas (alvleesklier) onvoldoende capaciteit heeft.

Dit BLOG richt zich met name op suppletie bij diabetes bij de groep van type 2.


Oorzaken voor diabetes type 2

Zoals gezegd is lifestyle de grootste veroorzaker. Onze Westerse voeding bevat steeds meer ingebouwde suikers. Zo bestaat ketchup of ketjap al uit zo’n 15-18% suikers!! Ook in brood, pindakaas, toetjes, boterhamworst etc….. wordt suiker toegevoegd. Enerzijds voor de smaak, anderzijds wellicht omdat deze suiker een chemische reactie in ons teweeg brengt waardoor we vrij vlot weer trek hebben in meer van het zelfde product. Zo krijgen we allemaal meer suiker dan goed voor ons is. Véél meer!!!

Deze suiker wordt met name door de alvleesklier(insuline) en de lever verwerkt. De alvleesklier probeert door de aanmaak van insuline de opgelopen bloedsuikers op te nemen in de lichaamscellen. De lever probeert van overtollige bloedsuikers een buffer van te maken in de vorm van vet. Dit om deze buffers in periodes van schaarste te kunnen aanspreken. Of voor een natuurlijke isolatie voor koude tijden…..

Genoemd dient te worden dat dit oerprincipe een overblijfsel is uit een tijd waarin ook de voeding ‘oer’ was. In de moderne tijd ligt dit echter anders. Door intensieve teelt en verarming van de grond bevat onze voeding aanzienlijk minder voedingstoffen dan men zou denken. Lees hierover eens het BLOG over ‘De zin van suppletie‘. Dit is, naast het feit dat in bijna al onze voeding suiker voor komt, de reden dan suppletie van mineralen en micronutriënten effectief is als ondersteuning bij diabetes. Daarom ook wel suikerziekte genoemd.


Het drama van de moderne mens

Dit bestaat uit het feit dat er geen periodes van schaarste meer zijn. De koelkast is altijd voorzien van wat we denken nodig te hebben. Deze overmatige voedselvoorraad heeft tot gevolg dat er ook veel voedsel geproduceerd moet worden. Bekend is dat dit tot gevolg heeft dat de inhoud van voeding er in de loop van de jaren op achteruit is gegaan. Vooral mineralen….Lees hierover mijn blog over de zin van suppletie “de zin van suppletie”.

En zo ontstaat er een situatie waarin naast dat er een serieus beroep op onze suikerstofwisseling wordt gedaan ook nog eens vergrootte kans op nutritionele tekorten. Uitputting van de vitamines/mineralen status is dan ook in de praktijk een veel voorkomende probleem. Niet alleen omdat de alvleesklier zich bezighoudt met bloedsuikers maar ook met de vertering. Een volgende schakel die de eerder genoemde belasting op systemen (organen) in het lichaam nog verder onder druk zet.

Zo kan een verstoring van organen als gevolg van een verstoorde bloedsuikers gelinked worden aan diverse chronische klachten. Zo is er ook vaak een relatie met suikersotfwisselingverstoringen waarbij met bijvoorbeeld darmtherapie rekening miet worden gehouden. En omgekeerd ook uiteraard.

Reguliere medicijnen ondersteunen het lichaam door op een slimme wijze de verstoorde bloedsuikers te stabiliseren. Suppletie bij diabetes gaat uit van het principe dat ondersteuning van het zelfgenezend vermogen door het aanbrengen van ‘goede’ stoffen, het lichaam in staat zal stellen de suikerstofwisseling zelf weer goed te kunnen reguleren.


Suppletie bij diabetes

In veel gevallen wordt de aangekondigde start met medicijnen afgewend door een gestructureerde aanpak van lifestyle. Eten en bewegen dus. Daarnaast volgt door een inventarisatie van het functioneren van de betrokken systemen een gestructureerde aanpak middels maatwerk-suppletie om de systemen optimaal te ondersteunen. Uiteraard worden ook eventuele ziekteverwekkers op deze manier behandeld. Ook zij kunnen invloed hebben op de betrokken organen en dienen voor een goed resultaat altijd te worden meegewandeld.


Afspraak maken??

Is de informatie van dit BLOG voor u herkenbaar? Maak dan eens een afspraak om te kijken wat er voor u mogelijk is!
Dat kunt u direct zelf regelen door online te boeken via onderstaande knop.


Herkent u zich in bovenstaande?

Schroom niet om uw vraag eens aan mij voor te leggen. Ik kijk graag mee om uw te ondersteunen. Suppletie bij diabetes is maatwerk. Ervaring wijst uit dat er in menig situatie veel bereikt kan worden met een passend orthomoleculair advies.

Wat orthomoleculaire geneeskunde nog meer voor u kan doen?

Kijk nog eens op Homepagina voor een start van wat Praktijk Gerrit van Sinderen voor u kan betekenen of naar een lijst van veel voorkomende klachten/symptomen.


Interessante links:

2 gedachten over “Suppletie bij diabetes”

  1. Jacqueline Veldstra

    Beste meneer van Sinderen,

    Met interesse heb ik uw blog gelezen over diabetes. Mijn dochter (21) heeft sinds haar 15e diabetes (type 1). Ze denkt dat ze mogelijk nu gluten intolerantie heeft. Ik ben benieuwd hoe u hier over denkt?

    Met vriendelijke groet,
    Jacqueline veldstra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share