slapeloosheid

Wakker liggen: help, ik kan niet slapen!

Slapeloosheid is een serieus probleem. Zeker wanneer je er geregeld mee te maken hebt. Naast externe factoren zoals licht en geluid zijn er ook een aantal lichamelijk regrelateerde oorzaken die invloed kunnen hebben op de slaap.

In dit BLOG een opsomming van de 5 meest voorkomende lichamelijke oorzaken waarom mensen s’nachts wakker kunnen liggen.


1: stress

Dit is wel de meest voor de hand liggende zult u denken. De vraag is natuurlijk hoe stress invloed heeft op het systeem van inslapen en doorslapen. Daarnaast is stress een container begrip wat betrekking kan hebben op veel aspecten van het leven.

Zo kan een moeizame relatie stress geven, een zware baan, ziekte of verlies. Maar ook roken, sporten (veel mensen plegen goedbedoeld roofbouw) of bijvoorbeeld nu actueel een oorlog in Oekraïne en onrust in Israel.

Effect van al deze vormen van stress is dat ze invloed hebben op ons systeem van “Fight and Flight”. En dat systeem maakt adrenaline/cortisol aan om ons door (korte) perioden van stress te helpen. Wanneer deze periodea langere tijd aanhouden en er geen of onvoldoende momenten van ontspanning zijn dan blijft het systeem ook in de nachtperiode “aan staan” met slapeloosheid tot gevolg.

Gevolg is dat de aanmaak van adrenaline de aanmaak van melatonine in de weg staat. Deze laatste hebben we nodig om de slaap te kunnen vatten. Ook blauw licht, TV kijken of lezen op tablet, kan dit teweeg brengen. Daarom is het verstandig voor een ieder die te maken heeft met s’nachts wakker liggen dit ruim 1 uur voor aanvang van de slaap achter wege te laten.

Iemand zal deze vorm van slapeloosheid herkennen als piekeren. Meestal over de dingen die nog te gebeuren staan, zorgen voor de toekomst etc…. Het is echter goed om ons te realiseren dat het feit dat we wakker liggen vaak niets te maken heeft met wat gaat komen in de toekomst maar mogelijk des te meer nog met gebeurtenissen uit het verleden.

Uitzonderingen bevestigen de regel: want we kunnen natuurlijk ook opgetogen zijn voor iets moois wat staat te gebeuren zoals een vakantie/geboorte/verhuizing of bruiloft.


2: Schildklier problemen

De schildklier is een integraal onderdeel van het bovengenoemde stress systeem. Juist wanneer de bijnieren, welke verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van adrenaline, vermoeid of uitgeput raken dan probeert het lichaam die verstoring van het systeem in 1e instantie op te lossen door de schildklier meer aan te sturen. Aangezien schildklier hormonen langdurige werking hebben kan dit na verloop van tijd resulteren tot structurele versnelling van lichamelijke processen waardoor het lichaam moeilijk in de rust komt.

Zo kan langdurige stress via deze omweg ook de reden zijn dat iemand lange tijd wakker kan liggen.


3: infectieziekten

Het doormaken van een infectieziekte, bacterieel, parasitair of viraal, leidt tot een activatie van het immuunsysteem. Hierbij is, als onderdeel van de verdedigingslinies van het immuunsysteem, de lever ook vaak betrokken. Zeker met virale infectie heeft de lever het vaak zwaar te voortduren en deze wordt in eerste instantie dan ook overactief in de vroege fase van besmetting.

Vanuit de Chinese geneeskunde weten we dat de orgaanklok laat zien dat de lever tussen 1:00-3:00 het meest actief is. Helemaal wanneer er sprake is van een actief immuunsysteem door een infectie. Een variant hierop komt voor bij mensen die een besmetting met de ziekte van Lyme hebben, of hebben doorgemaakt, waardoor er door een verstoring in het zenuwstelsel een verandering van de aansturing van de hormonale systeem ontstaat.

Wanneer iemand dan ook geregeld wakker ligt is op bovengemelde tijdstippen dan is het goed om eens een specialist op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde mee te laten kijken en advies te geven.


4: lever en galproblematiek

Naast de bij punt 3 genoemde lever kan er ook sprake zijn van een verstoring van de lever/galwegen. Dan is er ook de galblaas bij betrokken. Vanuit de orgaanklok bekeken is er dan tussen 23:00-3:00 sprake van een overactiviteit die er de reden van kan zijn dat iemand in die periode moeilijk in in slaap komt en/of last krijgt van slapeloosheid..

Ook hierbij geldt: niet zelf dokteren! Er is heel veel te lezen over fantastische leverreinigingen etc.. maar die zijn zeker niet zonder gevaar. Zo’n reiniging kan ook een koliek (blokkade) opwekken in de galwegen. Behalve pijnlijk is dit voor de betrokken organen een zeer onwenselijke situatie!

Ook hier weer: laat je adviseren door iemand met praktijkervaring en de benodigde kennis van zaken.


5: ontgiftingsproblematiek, Electro Hyper Sensibel

Ons lichaam produceert de hele dag door afvalstoffen. Om de balans te waarborgen beschikt het lichaam over een geavanceerd ontgiftings-apparaat. Hierbij zijn naast ons bloed en lymfe hoofdzakelijk organen als de lever, nieren en de milt betrokken.

Wanneer 1 van deze organen of functiesystemen uit balans raakt dan verstoort daarmee de balans in de hele cyclus van het ontgiften.Tijdelijk kan dit worden opgevangen door de afvalstoffen te bufferen, veelal in vetweefsel en bindweefsel. Houdt een verstoring echter langere tijd aan en hersteld deze zich niet meer dan komt het lichaam in een bepaalde mate van vervuiling terecht.

Wanneer deze vervuiling een bepaalde drempelwaarde overschrijdt dan zal het immuunsysteem proberen de balans te herstellen. Echter de routes voor ontgifting zijn geblokkeerd, Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld op de huid klachten als eczeem, in de longen asthma en in de gewrichten is dit de opmaat naar reumatische klachten. Allen het gevolg van een chronische verstoring van het immuunsysteem.

Een verstoord immuunsysteem wordt op zijn beurt ook weer door het “Fight and Flight” systeem actief gehouden en is via deze omweg ook weer een bijdrage van een lichamelijk stressreactie. Het adrenaline systeem wordt er zo bij betrokken en de cirkel is compleet.

Deze structurele vervuiling is de opmaat naar gevoeligheid voor omgevingsstraling. Dit kan zijn gevoeligheid voor WFI, DECT, mobiele telefoons, zendmasten, elektriciteit of aardstralen. Deze gevoeligheid (EHS) is feitelijk een signaal van het lichaam wat duidt op een langdurige, structurele verstoring van het immuunsysteem.

Net als een Post Viraal Syndroom of andere vormen van Chronische aandoeningen is het altijd belangrijk om de oorzaken ervan te achterhalen. De door mij gebruikte Electroacupuntuur is daartoe een uitermate geschikt hulpmiddel.


Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share