moe na de booster

Ik heb klachten na vaccinatie
Moe na de booster

Kan dat? En wat nu?

Regelmatig krijg ik de vraag: ik heb klachten van vermoeidheid na vaccinatie. Ik ben zo moe na een boostershot. Is dat normaal? En nog belangrijker: is er iets aan te doen? Een reële vraag voor mensen die na een vaccinatie vermoeidheidsklachten behoudt. Vraag is altijd of het wel echt alléén aan de bijwerking van een vaccinatie ligt.


Wat weten we van vaccinatie’s?

Vaccinaties zijn bedoeld om het lichaam in staat te stellen adequaat op te kunnen treden tegen indringers als parasieten, bacteriën en virussen. Daartoe worden middels een injectie werkzame stoffen in het lichaam gebracht die het immuunsysteem voorbereiden op deze taak. Hierbij komen cytokines vrij. Dit zijn stoffen die gebruikt worden door ons immuunsysteem om ontstekingsreacties aan te sturen en te reguleren. Klachten ontstaan door een ’tijdelijke’ verstoring in de hoeveelheid cytokines die in ons lichaam circuleren. Hierdoor zijn klachten van me zijn na een vaccinatie dan ook logisch te verklaren en dus een veel voorkomend symptoom.

Vaccineren doe je om de kans op ziekte te verminderen. Wanneer je dan toch ziek wordt is de kans dat je er ernstig ziek van wordt kleiner door de vaccinatie. Ook schijnt er door vaccineren invloed te zijn op de wijze waarop de ziekte zich mogelijk kan verspreiden. Bekend is dat vaccinaties bijwerkingen kunnen hebben. Deze kunnen gemeld worden op de site van het LAREB. (1). Info over bijwerkingen van een vaccinatie vind je op de site van het RIVM. (2)

Ik ga hier niet in op de vraag of dit zinvol is of niet. Los van het feit dat ik mij daar als therapeut niet over uit mag laten verandert dit ook niets meer aan de situatie van iemand die het idee heeft moe te zijn geworden na vaccinaties of een booster.

Wat we daarbij in ons achterhoofd moeten houden is dat iedereen een andere ziektegeschiedenis heeft, ander DNA heeft, wel of niet rookt, andere voedingsgewoontes en ga zo maar door. Nog los van lengte, BMI en lichaamsgewicht, hoeveelheid water wat iemand drinkt, en de algehele ontgiftingscapaciteit. Vanuit dit beeld is het makkelijk je voor te stellen dat de uitwerking van een vaccinatie bij iedereen op basis van deze verschillen anders zal zijn.


Kanaries in de mijn

In de vroegere tijden namen mijnwerkers kanaries mee de mijn in. De beestjes waren extreem gevoelig voor mijn-gas en vielen al om voor mijnwerkers er gezondheidsschade door konden oplopen. De mensen die nu gezondheidsvraagstukken hebben na het nemen van vaccinaties kunnen ook zo gezien worden. Zij zijn door een combinatie van aanleg, ziektegeschiedenis, voedingspatroon en alle eerder genoemde factoren gevoelig dan anderen. Daarmee laten ze zien wat in principe voor ieder van ons kan gelden echter is de termijn waarop dat bij hen gebeurt relatief kort. Moe na de booster mag maar dit zou zeker niet langere tijd (weken) mogen aanhouden.

Wanneer dit wel het geval is dan is er een grote kans dat er een reden is waarom uw lichaam het effect van de vaccinatie niet goed kan verwerken. Gelijk aan de effecten bij het verschijnsel van de Herxheimer-reactie zijn hier vaak specifieke organen betrokken waardoor het lichaam afvalstoffen niet goed kan verwerken.


Praktijkervaring

De praktijk laat zien dat de klachten van moe zijn na de booster of vaccinatie overeenkomen met die van het Post Viraal Syndroom. Hierbij spelen eerder doorgemaakte infecties een belangrijke rol. Dit verschijnsel lijkt zich bij het ontstaan van vermoeidheidsklachten na de booster (of vaccinatie) ook voor te doen. Geregeld geven mensen aan dat ze de klachten herkennen alsof ze een eerder doorgemaakte ziekte opnieuw doormaken. Naast de bekende klachten van vermoeidheid zie ik in de praktijk ook geregeld mensen bij wie de klachten zich openbaren in de vorm van Jeuk in combinatie met een rode bultige uitslag rond hals en schouders.

Naast de standaard mondelinge anamnese om een beeld te krijgen van het ontstaan van de klachten kan met de EAV worden onderzocht of er verstoringen in het lichaam zijn die kunnen worden gelijkend met de klachten. Zo wordt duidelijke waar het immuunsysteem op het moment van de meting ‘druk’ mee is en welke organen en/of functiesystemen hierbij betrokken zijn. Aan de hand van deze inzichten kan een adequate behandelstrategie worden gekozen.

Meer hierover is te lezen op de pagina’s over Post Viraal Syndroom, Post Corona en de pagina over de aanpak bij Longcovid.


Een virus is niet zomaar iets

Virussen grijpen enorm diep in op ons immuunsysteem en kunnen in relatief korte rijd de voorraden van micronutriënten die het lichaam opslaat uitputten. Meer nog dan bacteriën en/of parasieten infiltreren virussen diep in ons systeem waardoor ze jarenlang ongezien aanwezig blijven en op ‘zwakke’ momenten de kop kunnen opsteken. Moe zijn na een booster of vaccinatie is daarom bijna logisch te verklaren omdat de shots het immuunsysteem aanzetten: dat kost nu eenmaal veel energie! Zeker wanneer er door eerdere doorgemaakte ziekteprocessen onvoldoende reserves in het lichaam aanwezig zijn kan de impact van een virus groot zijn.

Als HBO geschoold gezondheidsprofessional met 13 jaar praktijkervaring wil ik u met klem adviseren om bij aanhoudende klachten, ook al is er regulier in het bloed niets te vinden, toch verder te kijken bij een HBO-geschoold therapeut. Hij/zij heeft zich verdiept in gezondheid vanuit een complementaire zienswijze. U bent bij mij en veel van mijn collega’s altijd welkom met uw vraag.


Bij twijfel: neem gerust een contact op

Houdt u klachten na een vaccinatie of roept u al een tijdje: ik ben moe een boostershot?

Schroom dan niet uw vraag eens vrijblijvend aan mij voor te leggen. Met ruim 13 jaar ervaring kan ik inschatten of ik degene ben die u kan helpen of dat u uw vraag ook eens kan verleggen aan iemand anders binnen de complementaire beroepsgroep.

Verantwoording

1: LAREB melden bijwerkingen. Klik hier.
2: Bijwerkingen, site RIVM. Klik hier.

Meer lezen?

Lees ook eens de FAQ-pagina of de pagina over Moe van thuis werken.

Tweet
Share