Chronische klachten

Wat zijn het en hoe herken je ze?

Chronische klachten zijn klachten en/of symptomen van het lichaam die of voortdurend (6 weken tot 6 maanden) aanwezig zijn of welke cyclisch terugkomen. Typerend voor de klachten is dat het vaak gepaard gaat met vermoeidheid en ontstekingen. Veel mensen die te kampen hebben met chronische gezondheids klachten grijpen daarom naar het gebruik van pijnstillers en/of ontstekingsremmers. Ook ziektebeelden als burn-out en vermoeidheid door autoimmuunaandoeningen behoren tot deze groep van klachten.


Symptoombestrijding

Bovenstaande aanpak helpt vaak voor de korte termijn maar ervaringen in de praktijk laat zien dat men naar verloop van tijd meer en meer van dezelfde medicijnen nodig heeft voor het zelfde resultaat. Dit heeft te maken met het feit de aanpak gebaseerd is op symptoombestrijding terwijl de oorzaak blijft bestaan.

De 6 stadia van Dr. Reckenweg

Als therapeut kijk ik naar chronische gezondheidsproblemen vanuit het perspectief dat de klachten toenemen naarmate het lichaam meer en meer uit balans is. De Duitse arts Reckenweg (1) is bekend om zijn onderverdeling van verschillende fasen in dit proces. Hij wijdt het ontstaan van chronische klachten aan verstoringen van 1 of meerdere lichamelijke systemen die zorgen voor de ontgifting. Organen als nieren, lever en milt nemen hierin een belangrijke plaats in maar zeker ook de bloedsomloop, hormonaalsysteem, zenuwstelsel, lymfesysteem en de algehele Ph-waarde van het lichaam. In alle gevallen is het immuunsysteem er bij betrokken. Een gezond lichaam is in staat om via een acute fase, koorts/ontsteking, een verstoring van de balans op te kunnen lossen waarna het hele systeem weer tot rust komt. Hieronder een overzicht. (in eigen beheer vrij vertaald)

6 stadia van Reckeweg
Bron website Reckeweg, vertaald in eigen beheer.


In de situatie van chronische ziekte processen valt dit regelmechanisme weg. Het immuunsysteem heeft steeds meer moeite de acute fase te creëren. Het raakt ‘uitgeput’ maar probeert nog een tijdlang op een lagere intensiteit de balans te herstellen. Dit is er de reden van dat chronische ziektebeelden naast vermoeidheid ook vaak gepaard gaan met laaggradige ontstekingen. Soms zelfs zo laag-gradig dat er onvoldoende of geen ontstekingsmakers (zoals de CRP’s) in het bloed te vinden zijn. Dan is een diagnose moeilijk te stellen en wordt er vaak op basis van een aantal symptomen een ‘ziektebeeld’ beschreven, zoals cliënten het vaak beschrijven die de diagnose fibromyalgie hebben gekregen.

Hij heeft de mate van het ontstaan van chronische klachten onderverdeeld in 6 stadia waarbij in stadium 1 sprake is van een optimale gezondheid en in stadium 6 er sprake is van ernstige chronische verstoringen. In fase 5 en6 is de chronische belasting zodanig hoog dat het zelfgenezendvermogen van het lichaam zonder hulp van buiten af geen kans meer ziet degeneratieve processen te voorkomen.


Voorbeelden van chronische klachten

 • reumatische aandoeningen
 • jicht
 • eczeem
 • jeuk
 • carpaaltunnel syndroom
 • schildklierproblemen
 • artrose
 • restless legs (BLOG)
 • artritis
 • fibromyalgie
 • post viraal symptoom (lees BLOG)

Bekijk voor een uitgebreide lijst ook eens de uitgebreide klachten en symptomenlijst.


Mogelijke oorzaken van chronische klachten

Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van chronische klachten:

 • chronische darmklachten
 • langdurig gebruik van pijnstillers en/of ontstekingsremmers
 • (sub)-klinische vitamine tekorten
 • voedselintolerantie’s en/of allergieën
 • Post Vitaal Syndroom (lees hier meer)
 • verstoring van ontgiftingsorganen (gal- en/of nierstenen)
 • ziekte van Lyme (lees hier meer)
 • invloed van omgevingsfactoren als elektro-smog
 • het ontstaan van tekorten door medicijngebruik
 • verhoogde homocysteïne level (HCC)

De lijst van veroorzakers zou bijna onbeperkt kunnen worden aangevuld.

Lees ook eens het artikel over de Top 5 veroorzakers van chronische klachten.


De aanpak

De aanpak dienst er op gericht te zijn om in kaart te brengen wat de waarschijnlijke oorzaak is. Daarna dient er volgens in een logische beleid stap voor stap te worden gewerkt aan versterking van de afweer en verbetering van de afvloed van afvalstoffen. Bij iedere behandeling om het zelfgenezendvermogen van het lichaam te activeren komen afvalstoffen vrij. Wanneer het lichaam moeite heeft deze adequaat af te voeren ontstaan er klachten die een herxheimer-reactie worden genoemd. De voorbereidingsfase vooraf aan de dadwerkelijke behandeling kan daarom geruime tijd in beslag kan nemen. Middels bijvoorbeeld bloedonderzoek of de EAV (electro-acupunctuur volgens Voll) kan dit proces nauwlettend gemonitord worden en daar waar nodig worden bijgestuurd.

De praktijk leert dat er voor chronische gezondheidsklachten geen kant en klare oplossingen bestaan. Een effectieve aanpak is daarom altijd maatwerk!


Deel dit met anderen!

U helpt mij, en anderen, door dit BLOG-artikel te delen op uw tijdlijn in Facebook of Twitter.
Dat kan eenvoudig met de schuivende knoppen aan de linkerkant of met de knoppen helemaal onderaan.


Direct een afspraak inplannen?

Dat kan via de webboeking-module. Gebruik de knop hieronder.


Nieuwsbrieven

Regelmatig publiceer ik ook nieuwsbrieven. 
Je kunt je daarvoor aanmelden met het formulier hieronder.


1: pagina Dr. Reckeweg: https://www.reckeweg.de/de/

Tweet
Share