herxheimer-reactie

Als ontgifting te kort schiet….

Wanneer doet dit zich voor?

Een Herxheimer reactie is binnen de natuurgeneeskunde een veelvoorkomend en daardoor bekend fenomeen. In bijna alle gevallen van behandeling middels natuurgeneeskunde, zoals Orthomoleculaire Geneeskunde, vindt activatie van het zelfgenezend-vermogen van het lichaam plaats. Hierbij worden als gevolg van heling meer afvalstoffen dan normaal aangemaakt. De bijbehorende ontgiftingsverschijnselen ervaart u als ‘nieuwe’ klachten.

Wanneer u tijdens een behandeling, bijvoorbeeld bij het complementair behandelen van lyme, ‘last’ krijgt van ontgiftingsverschijnselen is dat meestal een teken dat de aanpak werkt. Maar ook bij het verwerken van dieper gelegen emotionele processen zoals bij rouwverwerking kunnen dergelijke ontgiftingsverschijnselen optreden.

Een goed geschoolde therapeut kan op voorhand een inschatting maken om dit effect tot een minimum te beperken. Hierdoor ervaart u dan meer de positieve effecten van de behandeling dan de minder prettige bijverschijnselen.


Hoe herken deze reactie?

Een Orthomoleculaire behandeling is er op gericht het lichaam in staat te stellen zich te herstellen. Zodra de behandeling begint kan het verschijnsel Herxheimer zich dus al voor doen. Hieronder een lijstje met klachten/symptomen die zich kunnen voordoen tijdens een behandeling. Voorbeelden van dergelijke klachten zijn:

 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • vermoeidh
 • krampen
 • angsten
 • stemmingswisselinge
 • griepachtige verschijnselen
 • verkoudheid
 • diarree
 • pijntjes in bijvoorbeeld gewrichten (griepachtig)
 • opvlammen van bijvoorbeeld eczeem
 • slapeloosheid
 • veelvuldig plassen (activatie van de nieren)
 • koorts

Kan een Herxheimer reactie schadelijk zijn?

Jazeker, dat kan. In sommige gevallen kan een Herxheimer reactie zelfs ernstige gevolgen hebben maar dat komt gelukkig maar zelden voor. Zoals gezegd een goed geschoolde therapeut zal altijd een inschatting maken of u een behandeling kunt starten bent en in welke mate er rekening mee moet worden gehouden dat er serieuze ontgiftingsverschijnselen kunnen ontstaan.

De mate van heftigheid van een Herxheimer reactie zegt iets over de hoeveelheid afvalstoffen (toxisch) er in het lichaam circuleren. In een bepaalde mate kan het lichaam hiermee omgaan maar boven bepaalde levels worden bijvoorbeeld lever, lymfe en nieren, extra belast. Bij een extreme overbelasting waarbij de levels zeer zo hoog oplopen dat er sprake is van vergiftiging.

Mijn advies aan cliënten is dan ook altijd de reacties van het lichaam bij de start van een behandeling goed in de gaten te houden en zodra er iets wezenlijks verandert altijd contact met mij op te nemen. Vooral cliënten met chronische vermoeidheid hebben vaak te maken met een langere aanloop voordat de ontgiftingscapaciteit verbeterd.


Hoe voorkom je een Hexheimerrectie

Bij het advies voor een behandeling hou ik als therapeut altijd rekening met en reactie. Met de EAV is in grote mate mogelijk een voorspelling te doen van het effect van een aanpak. Soms is het duidelijk dat de behandeling pas gestart kan worden nadat specifieke organen eerst worden ondersteund om te voorkomen dat er ontgiftingsverschijnselen gaan optreden.

Het is duidelijk zijn dat deze manier van werken maatwerk is en veel ervaring en kennis van zaken vereist. Kies daarom altijd voor een therapeut die HBO-geschoold is en in aangesloten bij een beroepsvereniging als bijvoorbeeld de MBOG.


Ik heb altijd ontgiftingsverschijnselen en heb daardoor zelden therapeutisch resultaat

Mogelijk is er bij het samenstellen van uw behandeling onvoldoende duidelijk geworden dat ontgifting een cruciale rol speelt tijdens w herstelproces. Dit zorgt dus nog niets over de wijze of richting van de aanpak maar meer over het feit dat uw lichaam waarschijnlijk naast, of voorafgaand, de behandeling nog iets anders nodig heeft.

Herhaald ontgiftingsverschijnselen is een serieus signaal van het lichaam. Als therapeut kies ik er altijd voor in dergelijke situatie;’s de behandeling in tweeën te knippen. Voorbereiden en nabehandeling. Wat niet zelden is de ontgifting op zich de oorzaak van de klachten waarvoor u behandeld wordt. En regelmatig verdwijnen die als sneeuw voor der zon na de 1e behandelfase…


Afspraak maken?

Is de informatie van dit BLOG over Herxheimer voor u herkenbaar?
Grote kans dat een effectieve behandeling moeilijk haalbaar is door factoren die dit in de weg staan.

Juist in dergelijke situatie’s vraagt het lichaam om een andere aanpak.
Dit is altijd maatwerk en het vraagt om een specialistische aanpak.

Maak dan eens een afspraak om te kijken
Dat kunt u direct zelf regelen door online te boeken via onderstaande knop.


nieuwsbrief

Geregeld verstuur ik nieuwsbrieven.
Wil je deze ontvangen? Meld je dan hieronder aan.


  Over de auteur

  Tweet
  Share