plotseling doofheid, sudden deafness

Van plotselinge doofheid of ‘sudden deafness’ is sprake wanneer iemand in zeer korte tijd, soms binnen 20 minuten, aan één of beide oren zijn/haar gehoor verliest. Men wordt daarbij ‘overvallen’ door het (vaak tijdelijke) verlies van gehoor. Er lijken vaak vooraf geen symptomen te zijn geweest die zouden kunnen duiden op problemen met het gehoor.

Dit is er ook de reden van dat cliënten die zich hiermee bij mijn praktijk melden door angst en ongerustheid veel stress ervaren.


Oorzaken plotselinge doofheid

De praktijk wijst uit dat er sprake kan zijn van obstructie van de gehoorgang door oorsmeer. Vliegreizen (drukverstoringen) of duikervaringen kunnen hiertoe aanleiding geven. In dergelijke situaties zijn cliënten bekend met het feit dat zij moeilijk kunnen klaren waardoor zij bij drukverschillen ‘ploporen’ ervaren.

Alleen al een verkoudheid (virus) kan aanleiding geven om de vrije doorgang van de buis van Eustachius te belemmeren waardoor er zich druk in het oor kan opbouwen. Oor, middenoor, trommelvlies etc raken hierdoor mechanisch ontregeld.


Virusinfectie

Virussen kunnen op hun beurt ook een reden zijn voor plotselinge doofheid. Daar waar in het bovenstaande sprake was van mechanische verstoringen kan in het geval van een virus ook het zenuwstelsel worden aangedaan. Een variant hiervan is het ontstaan van aangezichtspijn waarbij de aangezichtszenuw ontstoken is. Medisch wordt er dan gesproken over een Trigeminus Neuralgie. Zo kan ook de gehoorzenuw worden aangedaan.

Een combinatie van drukverschillen en een verminderde immuniteit zijn belangrijke veroorzakers voor het ontstaan van plotselinge doofheid. Daarnaast is er nog het Post Viraal Syndroom. Sluimerende virussen die onder bepaalde omstandigheden weer actief worden. In sommige situaties lijkt een virus namelijk verslagen te zijn maar bestaat de kans groot dat het virus in een sluimertoestand terecht is gekomen. Lees hierover meer in het BLOG over PVS.


Behandeling

Virussen hebben de neiging om in korte tijd heftig toe te slaan. Het immuunsysteem verbruikt daardoor in korte tijd veel biologisch werkzame stoffen waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Dit klinkt gek maar helaas is het zo dat er ook in Nederland sprake is vitamine en mineralen-tekorten. Dit is dan ook de reden er van dat mensen bijvoorbeeld hun reuk verliezen bij virusinfecties. Een verschijnsel dat recentelijke bij de COVID-pandemie door veel mensen is ervaren.

Lees meer over de zin van suppletie in het BLOG: 5 redenen voor suppletie.

Een Orthomoleculaire aanpak bestaat dan ook uit ondersteunen van het immuunsysteem door het aanbieden van passende suppletie. Ik werk daarbij niet met protocollen. Mijn adviezen zijn gebaseerd op maatwerk waarbij ik o.a. gebruik maak van EAV (electro-acupunctuur volgens Voll).


PVS-checklijst

Benieuwd of er in uw situatie ook sprake kan zijn van het Post Viraal Syndroom?

Download dan de PVS-checklijst, vul hem in en bekijk of uw score aanleiding is voor een bezoek aan kundige (HBO-geschoolde) therapeut.

Afspraken maken bij Praktijk Gerrit van Sinderen kan eenvoudig via online boekingsmodule van mijn agenda.
Maar bellen mag natuurlijk ook altijd.


Tweet
Share