Wat is Orthomoleculaire Geneeskunde?

Orthomoleculaire of voedingsgeneeskunde

Orthomoleculair werd als woord voor het eerst in 1968 gebruikt door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. De Orthomoleculaire Geneeskunde streeft er naar met natuurlijke stoffen te werken die het zelfgenezend vermogen bevorderen en daardoor het lichamelijk herstel ondersteunen. Een andere benaming is ook wel voedingsgeneeskunde.

Onderstaande video legt een en ander stap voor stap uit.
Deze video is aangeboden door de MBOG.

De rol van voeding

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v Chr.) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding. Maimonides (1135-1204 v Chr.) stelde dat: ‘geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. De vroegste vorm van voedingsgeneeskunde dus! Dit idee raakte op de achtergrond door o.a. de resultaten van chirurgie en de ontwikkeling van medicijnen als antibiotica. Naast deze zeer effectieve behandelmethoden werd de invloed van voeding in de loop van de tijd meer en meer als ondergeschikt ervaren.

Voortschrijdend inzicht

Veel later, begin van de 20e eeuw, werden steeds meer gebrekziekten ontdekt die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Een voorbeeld is scheurbuik, dat te voorkomen en te genezen bleek te zijn met vitamine C. Een anti-oxidant die onontbeerlijk is voor het in stand houden van een goed zelfgenezendvermogen. Dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebrekziekten wordt steeds duidelijker vanaf ongeveer 1960.

Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een duidelijke relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en ouderdomsdiabetes. Omgekeerd is ook waar: passend voeding draagt bij een activatie van het zelfgenezend vermogen. Helaas moeten we onder ogen zien dat onze westerse voeding meer en meer suiker bevat en ook het gebruik van bewerkte voeding enorm is te genomen.

Alleen voeding is dus niet genoeg

Een aanpak volgens Orthomoleculaire Geneeskunde (zie ook mijn werkwijze-pagina) streeft ernaar met voeding nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Zelfs voor een gezond persoon is het bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden voedingsstoffen te consumeren. Dit komt door de achteruitgang van de kwaliteit van voeding in het algemeen. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur. Ook reguliere geneeskundigen adviseren nu foliumzuur aan gezonde vrouwen die zwanger willen worden. Het verkleint de kans dat hun kind geboren wordt met een open ruggetje. Bovenstaand geeft mooi weer waarom er ook wel gesproken wordt over voedingsgeneeskunde.

Om ziekten te voorkomen of met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn naast volwaardig voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden. Natuurlijke voedingsstoffen bevorderen het best het zelfgenezendvermogen van ons lichaam.

Ik gebruik ook reguliere medicijnen, kan dat?

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden en daarmee invloed hebben op het zelfgenezend vermogen. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt.

Raadpleeg daarom altijd een erkende therapeut (lid van de MBOG) of arts voor advies.

Lees voor de mogelijkheden binnen Praktijk Gerrit van Sinderen verder op deze pagina.



Nieuwsbrieven

Regelmatig publiceer ik ook nieuwsbrieven. 
Je kunt je daarvoor aanmelden met het formulier hieronder.


Tweet
Share