METABOLIC JETLAG

Metabolic Jetlag

Metabolic jetlag Reisvermoeidheid door chronische verstoring van het lichaamsmetabolisme. LAG betekent letterlijk: vertraging. Precies dat voel je wanneer je in korte tijd door tijdzones reist in een vliegtuig simpel omdat het lichaam de chronologische klok zo snel niet kan bijstellen. Maar niet alleen van reizen kun je een jetlag krijgen: veel mensen met een chronische aandoening beschrijven de lichamelijke toestand als een permanente vorm van jetlag. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

METABOLIC: de stofwisseling betreffende

Vrij vertaald: de stofwisseling van het lichaam is in een bepaalde mate verstoord waardoor er sprake is van een achteruitgang van het functioneren. Meestal gaat dit gepaard met vermindering van energie, toenemende van behoefte aan slaap en dientengevolge een steeds groter wordend gebrek aan beweging.

Gevolg is vaak ook een toenemend lichaamsgewicht wat op zich een belasting voor het lichaam omdat dit alle organen en systemen maar ook gewrichten, pezen en banden extra belast. Een metabolic jetlag is een verzameling, of optelsom, van deze factoren die samen zorgen voor een structurele achteruitgang van de gezondheidsbeleving.

In feite kan een metabolic jetlag het beste vergeleken worden als een permanente verstoorde gezondheid zoals die ook optreedt tijdens een herxheimer-reactie. Dit is binnen de natuurgeneeskunde een bekend fenomeen. Lees hier mee.

MOGELIJKE OORZAKEN

Het is momenteel een hype om aan te nemen dat de oorzaak alleen maar life-style aspecten betreft. Het kan, speelt dikwijls een rol maar de praktijk wijst uit de er vaak ook andere aspecten, die regulier soms lastig zijn te traceren, een rol spelen.

Hierbij kan gedacht worden aan doorgemaakte infectieziekten, gezondheidsrisico’s als gevolg van beroepskeuze maar bijvoorbeeld ook factoren als elektrosmog waardoor mensen electrohypersensibel kunnen worden.

In alle gevallen is er sprake van en verstoord immuunsysteem. Een chronische belast immuunsysteem maakt overuren, snoept van de mineralen en vitamine reserves maar kan vaak niet meer de kracht opbrengen zijn taak af te ronden. Een neerwaartse spiraal waardoor mensen die het betreft ook dikwijls de mentaal/emotionele gevolgen van ondervinden. Maar hoe breek uit deze spiraal?

Advies

Advies aan iedereen die zich herkent in het begrip metabole-jetlag is om een Orthomoleculair geneeskundige te raadplegen voor advies. Het vraagt om een grondige aanpak: kies daarom altijd voor een HBO-geschoolde therapeut die is aangesloten bij een beroepsspecifieke Beroepsvereniging.

Een Orthomoleculaire aanpak bestaat uit het ondersteunen van het immuunsysteem door het aanbieden van passende suppletie. Ik werk daarbij niet met protocollen. Mijn adviezen zijn gebaseerd op maatwerk waarbij ik o.a. gebruik maak van EAV (electro-acupunctuur volgens Voll).

Lees tip

Lees meer over de zin van suppletie in het BLOG: 5 redenen voor suppletie.

Tweet
Share