Urineweg infecties
Orthomoleculaire aanpak bij urineweg infecties
Urineweg infecties zijn een veel voorkomende aandoening die vaak symptomatisch worden behandeld. Achter de symptomen van een blaasontsteking (cystitis) kunnen echter tal van oorzaken schuil gaan die bij een symptomatische aanpak geen aandacht krijgen. Vreemd zou je zeggen want de blaas maakt deel uit van het urogenitale stelsel waarvan nieren, urineleiders, blaas en plasbuis deel uit maken.
Het urogenitale stelsel
Het urogentitale stelsel is onderdeel van de ontgifting of uitscheidingsorganen. Zij voeren afvalstoffen uit lichaam. Hoofdfunctie van dit systeem is de aan watergebonden afvalstoffen die zich in het bloed bevinden via urine af te voeren. De nieren spelen hierin een cruciale rol want zij laten bloedplasma door via minuscuul kleine openingen in 1000-en filterunits. De zo gevormde ‘voor’ urine wordt uiteindelijk ingedikt en in het nierbekken verzameld. Volwassen personen produceren meer dan 160 liter voorurine waarvan de nieren 158 liter resoneren, terug geven aan de bloedbaan. Zo blijft er de ongeveer 2 liter vocht over die wij als urine uitplassen. Vanuit het nierbekken loopt de urine via urineleiders naar de blaas waarna het op gezette tijden via de plasbuis het lichaam verlaat.
In dit BLOG een overview van veelvoorkomende veroorzakers van urineweg infecties.
1: te weinig water drinken
Meer dan 50% van mijn totale cliënten bestand geeft aan minder dan 1 liter water per dag te drinken. Dit is te weinig! Mijn uitgangspunt is rond de 25 ml per kg lichaamsgewicht te drinken. Dit is minder dan de 35 ml die vaak genoemd maar in veel gevallen is het verhogen van de waterconsumptie naar deze waarde al aanleiding voor verbetering van klachten als huidproblemen, jeuk en obstipatie klachten.
Voor het hele urogenitale stelsel betekent voldoende water drinken dat er voldoende doorstroming is. Hierdoor krijgen bacteriën niet, of minder, de kans zich in de slijmvliezen wat in vrijwel alle delen van de urinewegen zit, te hechten.
2: kristallisatiekernen (nierstenen) blokkeren de urinewegen
Onvoldoende water drinken verstoord dus de doorstroming maar kan er ook voor zorgen dat de urine indikt en kristallisatiekernen kan vormen. Deze kernen kunnen de opmaat zijn naar nierstenen en de functie van met name de nieren negatief beïnvloeden. De filtratie van het bloed is minder dan het zou moeten zijn wat bijvoorbeeld klachten van vermoeidheid of jeuk.
Nierstenen kunnen op deze wijze dus enorm invloed hebben op de totale ontgifting van het lichaam! Niet vreemd dat er in situaties waarbij tijdens behandelingen ontgiftingproblemen, zoals bij een Herxheimer-reactie, altijd gedacht dient te worden aan de nieren!
EAV (electro acupunctuur) welke door mij in de praktijk gebruikt wordt biedt de mogelijkheid verstoringen te lokaliseren en een inschatting te maken van een behandelstrategie. Want Orthomoleculair zijn er diverse mogelijkheden om in deze situatie een effectieve behandeling te kunnen geven.
3: verstoring in de slijmvliezen van de urinewegen
Zoals gezegd zijn de urinewegen bekleed met slijmvlies. De integriteit van slijmvliezen hangt nauw samen met de bacteriën die er in leven. net als in de darmen hebben ook de slijmvliezen van de urinewegen een eigen ‘flora’. Wanneer deze verstoord raakt dan kan dit een reden zijn voor urineweg-infecties. Wanneer deze in aanvang in de blaas starten als een blaasontsteking of cystitis, kan deze zich verplaatsen dan spreekt men van opstijgende urineweginfecties waarbij zelfs de kans op een nierbekkenontsteking niet uitgesloten is.
Omgekeerd is ook waar: in de praktijk zie ik geregeld cliënten die als gevolg van het doormaken van een nierbekkenontsteking rekening moeten houden met een gevoeligheid van het totale urogenitale stelsel.
Zoals genoemd hebben de urinewegen een eigen flora, net als de darmen. Alles lijmvliezen worden in de embryonale fase gevormd uit het zelfde kiemblad en zijn hierdoor a.h.w. met elkaar verbonden. Dit is er ook de reden van dat darmproblemen enurineweg infecties vaak samen hand in hand lijken te gaan. In dergelijke situatie zal breed moeten worden om tegelijkertijd in beide systemen rust te krijgen.
Dit is een situatie waarvoor specialistische kennis en ervaring nodig is. Raadpleeg daarom altijd een HBO-geschoolde therapeut liefst met een aanvulling voor darmtherapie.
4: overige mogelijke oorzaken
Natuurlijk zijn er meer mogelijke veroorzakers, bovengenoemde zijn de in de praktijk meest voorkomende. Vooral bij vrouwen kunnen er echter nog andere aspecten meespelen zoals bijvoorbeeld een gekantelde blaas waardoor retentie (achterblijven van urine) ontstaat. Ook kan ongewenst urineverlies aanleiding zijn van een buiten het lichaam gelegen infectiehaard.
Wanneer een aanpak op basis van orthomoleculaire kennis onvoldoende resultaat oplevert adviseer ik altijd een gynaecoloog te raadplegen om uit te sluiten of er geen medisch fysieke oorzaak is voor klachten van een terugkerende blaasontsteking.
Vragen naar aanleiding van dit BLOG?
Heeft u vragen naar aanleiding van het lezen van dit BLOG?
Schroom niet ze aan me te stellen. Een aanhoudend cystitis of blaasontsteking is al reden genoeg om verder te kijken. Dat mag via het contactformulier, via een APP maar u mag ook altijd vrijblijvend bellen om u situatie aan mij voor te leggen.
Direct een afspraak maken? Klik dan op de knop hieronder.