vitaminegebrek

Tips om vitaminegebrek te voorkomen

Gezonde voeding is vaak niet genoeg om vitaminegebrek te voorkomen

In een land als Nederland waar we in onze supermarkten volop kunnen kiezen uit een reusachtig aanbod “gezonde” voeding zou je niet verwachten dat er kans is op vitaminegebrek, of zelfs tekorten. Niets is minder waar helaas. Deze BLOG geeft je tips om vitaminegebrek te voorkomen.


Kwaliteit zegt niets over de voedingswaarde

“Gezonde” voeding is een aanname op basis van wat we door de jaren als goed zijn gaan ervaren. Meestal al van huis uit! Een soort sociaal-bepaald kwaliteites keurmerk. Helaas zegt dat vrijwel niets over de voedingswaarde van levensmiddelen die we op basis van sentiment kiezen.

Waarom niet? Dat komt omdat in de afgelopen 35 jaar de kwaliteit van onze voeding inhoudelijk achteruit is gegaan. Enerzijds hebben we te maken met een verarming van de landbouwgrond die door intensieve landbouw raakt uitgeput. Anderzijds zijn gewassen meer en meer genetisch gemanipuleerd waardoor ze een mooi product opleveren maar wat ook snel moet groeien om kosten te drukken. Paprika’s en tomaten groeien doorgaans allang niet meer in grond maar op bedjes van glaswol waar ze 24 uur per dag mogen groeien om in no-time klaar te zijn voor verkoop. In onderstaande afbeelding zien we het verloop van de inhoud van diverse voedingsmiddelen, wat kan leiden tot vitaminegebrek.

Dit is er de reden van dat Orthomoleculaire Behandelwijzen de laatste jaren zo in de belangstelling zijn komen staan.


7 tips

1: eet gevarieerd.
Een rotatie dieet biedt de kans om kwetsbaarheden van een ‘beperkt’ dieet te omzeilen en helpt zo vitaminegebrek te voorkomen.

2: Biologische voeding heeft de voorkeur
Biologische producten hebben over het algemeen weliswaar niet significant meer voedingswaarde maar zijn wel verschoont van bestrijdingsmiddelen die kunnen bijdragen aan vitaminegebrek.

3: probeer geraffineerde kant en klare producten te vermijden
Deze producten zijn voor ons lichaam surrogaat-voeding. Het wordt niet door ons lichaam herkent als gezonde voeding. Daarnaast bevatten ze vaak grotere hoeveelheden zout en suikers dan we nodig hebben en kunnen zo bijdragen aan vitaminegebrek.

4: gebruik geen magnetron
Maak gebruik van de gangbare bereidingsmethoden als koken, stomen en blancheren en vermijd het gebruik van de magnetron. Magnetrongolven breken vitamines af en doen daarmee afbreuk aan een gezonde maaltijd, wat kan leiden tot vitaminegebrek.

5: laat groente een belangrijk onderdeel van uw voeding zijn
Plantbased-food heeft een groot aantal voordelen. Zo wordt uw darmflora door een plantbased-dieet veel beter voorzien van resistent zetmeel en vezels dan welk ander dieet ook. RAW of bereidt bepaal jezelf aan de hand van wat prettig voelt. Dit helpt ook vitaminegebrek te voorkomen.

6: gebruik goede vetten
Veel de gangbare vetten zijn bewerkte vetten. Met name de trans-vetten en andere gehydroliseerde vetten zorgen voor een slechte balans in onze vetstofwisseling. Vetten als roomboter, kokokolieboter en olijfolie worden door ons lichaam gezien als natuurlijke vetten en dragen daarmee bij aan een gezonde vetstofwisseling. Bijgevolg is dat de vetoplosbare vitamine A,D,E en K makkelijker in de darm worden opgenomen en verminderen hiermee de kans op vitaminegebrek.

7: neem tijd te eten
Vertering begint in de mond, al tijdens het kauwen. Hoe beter we kauwen des te beter is de voorvertering waardoor stoffen verderop in het maag-darm-kanaal beter kunnen worden opgenomen en vitaminegebrek wordt verminderd.


Absolute en subklinische tekorten

Een absolute tekort is het volledig ontbreken van een micronutrient. We kunnen allemaal het verhaal van zeelieden die scheurbuik kregen als gevolg van een vitamine C tekort. Of bijvoorbeeld Beriberi. Een aandoening waarbij door een tekort aan vitamine B1 neurologische klachten ontstaan of problemen met het hart en -vaatstelsel. Absolute vitaminetekorten zoals deze zijn gelukkig zeldzaam, maar vitaminegebrek kan sluipender zijn.

Subklinische tekorten zijn tekorten die relatief zijn. Je wordt niet ziek maar je bent ook niet fit. Een mooi voorbeeld hiervan is te lezen in een stuk op de site van huisarts en Wetenschap. (1) en een onderzoek op Pubmed over de discussie over subklinische tekorten ban b12 bij ouderen.(2)


Wat wanneer ik tekorten heb?

Luister goed naar jouw lichaam. Merk je aan kleine signalen dat er veranderingen zijn? Wees dan kritisch op wat je eet! Vermoeidheid, stijfheid, ontstekingsgevoeligheid: signalen die, wanneer je niets doet, zich kunnen ontwikkelingen tot symptomen, klachten of zelf ziekte. Deze symptomen kunnen het gevolg zijn van vitaminegebrek.

In de praktijk zie ik vaak cliënten die een gezonde leefstijl hebben maar na een periode van ziek zijn niet goed zijn hersteld. Vitaminegebrek kan hierbij een invloedrijke factor zijn.

Dat voeding cruciaal is voor de gezondheid blijkt wel uit de lijst van klachten/symptomen welke je op mij website vindt. Veel de klachten brengen na onderzoek van de klachten de aandacht naar de spijsvertering. In sommige gevallen biedt darmtherapie de oplossing maar gelukkig lukt het ook om in veel gevallen met een stuk bewustzijn over voeding en/of lifestyle de voedingsstatus van een client te verbeteren. Dit helpt voornamelijk bij het aanpakken van vitaminegebrek.


Verantwoording

1: Huisarts en Wetenschap: B12 deficiëntie

2: NCBI onderzoek 2014 over B12