afvallen niet zonder gevaar

Afvallen is niet zonder gevaar!

Regelmatig zie ik cliënten in de praktijk die in korte tijd veel zijn afgevallen. Dat klinkt mooi maar zij komen niet voor niets naar mijn praktijk. Geregeld hebben zij te maken met de gevolgen van de snelle gewichtsafname: want deze kilo’s zaten er niet voor niets. Snel afvallen is daarmee zeker niet zonder gevaar! Verantwoord afvallen vraagt om inzichten welke helpen gewichtsreductie met resultaat te bereiken.


Vet- en bindweefsel

Vet- en bindweefsel is niet zomaar weefsel. Naast de opslag van overtollig vet gebruikt het lichaam dit weefsel ook als een ‘parkeerplaats’ voor allerlei lichaamsvreemde stoffen waar het lichaam niets mee kan. Deze stoffen kunnen in het lichaam zijn als gevolg van ziekte, medicijngebruik, darmproblemen (schimmels) of verstoring van een orgaan en zijn daarmee ook aanleiding voor chronische klachten. Maar ook door externe factoren als gevolg van het werken in ongezonde omstandigheden of luchtvervuiling. Een andere bekende variant zijn de metalen uit protheses (ook beugels) en ‘zwarte vullingen’.

Lees hierover ook mijn BLOG over de ‘10 ongezondste beroepen. of “Top 5 veroorzakers vage klachten“.


Afvallen

 Aan de ene kant moet het lichaam in staat zijn af te vallen, met andere woorden het moet weer vetten kunnen omzetten naar suikers die het lichaam kan gebruiken voor verbranden. Aan de andere kant krijgt het te maken met een aanbod van vrijkomende lichaamsvreemde stoffen.

Het lichaam moet tijdens gewichtsreductie dus een hele functionele ommezwaai maken: in plaats van vet opslaan vet omzetten naar bruikbare energie. De organen (met name de lever) die hierbij betrokken zijn worden op andere wijze aangesproken, en dat vraagt tijd. Daarnaast komen de in vetweefsel opgeslagen ballaststoffen vrij welke ook nog eens door het lichaam moeten worden ontgift, als het lichaam dat nog kan want hier ligt de valkuil in dit verhaal. Afvallen is zo niet zonder gevaar!


Valkuil

Want hier gaat het in de praktijk vaak fout. Het lichaam kan de omschakeling lang niet altijd aan. Afvalstoffen die uit vet- en bindweefsel vrijkomen kunnen gaan circuleren in het lichaam en zich gaan afzetten op andere plekken die veel vet bevatten. Denk hierbij aan de hersenen, het zenuwstelsel in het algemeen maar vooral ook de al eerder genoemde lever. Deze nieuwe vervuiling als gevolg van afvallen kan voor tal van nieuwe symptomen zorgen en zelfs ernstige reacties van het immuunsysteem geven.


Milde aanpak

Afvallen gaat om het verminderen van lichaamsgewicht. Maar dat is niet alles: voor elke kilo die het lichaam weet om te zetten krijg je er ook weer 1 kilo gezondheid bij! Deze zienswijze maakt dat cliënten in de praktijk de tijd willen nemen om aan hun gezondheid te werken. Dat vraagt tijd, toewijding en een goede begeleiding. Nog afgezien van de emotionele component die vaak gepaard gaat met afvallen…. Verantwoord afvallen is daarmee niet iets wat je even doet: zie het als een proces. Een proces wat ik graag ondersteun van uit een Orthomoleculaire zienswijze.


Holistische begeleiding

In een gezonde aanpak om af te vallen doet men er goed aan zich op de periode van afvallen voor te bereiden. Te screenen en soms zelfs voor te behandelen. Het voor behandelen bestaat het optimaliseren van organen die betrokken zijn bij enerzijds de ontgifting en anderzijds met de vetstofwisseling.

In mijn praktijk heb ik inmiddels jarenlange ervaring opgedaan met het Holistisch begeleiden van trajecten voor gewichtsreductie en verantwoord afvallen. Vraag maar de mogelijkheden.


Andere veel gelezen BLOG-post’s


Interessante informatie?

Je helpt mij, en anderen, door dit BLOG-artikel te delen op je tijdlijn in Facebook of Twitter.
Dat kan eenvoudig met de schuivende knoppen aan de linkerkant of met de knoppen helemaal onderaan.


nieuwsbrief
nieuwsbrief

Nieuwsbrieven

Regelmatig publiceer ik ook nieuwsbrieven. 
Je kunt je daarvoor aanmelden met het formulier hieronder.

    Tweet
    Share