Ouderdomsaandoeningen: wat zijn dat eigenlijk?

Regelmatig zie ik ouderen (65+) in de praktijk met hulpvragen die betrekking hebben op klachten welke in de volksmond ‘ouderdomsaandoeningen’ worden genoemd. Een leeftijd gebonden klacht (aandoening of symptoom) wat hoort bij de leeftijd en waar de cliënt maar mee moet leren leven. Maar klopt zo’n conclusie of is er met een Orthomoleculaire-aanpak succesvol behandelen mogelijk?

Veel voorkomende ouderdomsklachten zijn o.a.:
– vergeetachtigheid
– pijnlijke gewrichten
– (pre) diabetes
– bloeddruk problematiek
– verminderde voedingsstatus
– bijwerkingen van medicatie
– parkinsons (achtige)

Voedingsstatus vaak cruciaal

Opvallende overeenkomst bij ouderen is dat de voedingsstatus vaak te wensen overlaat. Dit is enerzijds vaak het gevolg van een aanpassing in de hoeveelheid voeding die men neemt omdat men rekening wil houden met het gewicht. Anderzijds ontstaat dit door het versterkende effect van de voedingswaarde van onze voeding. Ook zijn er veel ouderen die gebruik maken van kant en klaar producten of ‘tafeltje’ dekje. Met name het opwarmen van reeds bereidde producten doet afbreuk aan de vitamine inhoud van de voeding.

Een bekend onderzoek ishet Geigy-onderzoek (2). Tussen 1985-2002 werd van verschillende levensmiddelen onderzocht hoe de voedingswaarde zich in de loop van de tijd ontwikkelde. In sommige gevallen was er een terugloop te zien van de inhoud op vitamines en mineralen van 75%!!!

In worteltjes liep de hoeveelheid calcium terug met ruim 73% en magnesium liep bijvoorbeeld met 75% terug.
Hierover is meer te lezen op mijn BLOG-post over de Top5 veroorzakers van vage klachten

De kracht van gezonde voeding bij ouderdomsaandoeningen

Een andere invloed komt mogelijk voort uit het gebruik van reguliere medicijnen. Dit gebruik is de laatste jaren enorm toegenomen. Geen wonder wanneer we de eerder genoemde achteruitgang van onze voeding in gedachten nemen. Een lichaam kan zichzelf alleen gezond houden wanneer er voldoende mineralen, vitaminen en spore-elementen in onze voeding zitten die kunnen worden opgenomen. Juist bij het ouder worden! Een verminderde voedingsstatus is de opmaat naar leeftijds gebonden aandoeningen. En hier ligt mijns inziens een belangrijke relatie met ouderdomsklachten. Een groot gedeelte van de cliënten met zogenaamde aan leeftijd gerelateerde klachten heeft baat bij een passende aanvulling met op de persoon gekozen voedingssupplementen.

Een groot aantal klachten en symptomen kunnen op deze wijze worden voorkomen of hersteld.

Invloed reguliere medicijnen

Volgens een rapport van het RIVM(1) heeft 2/3 van de 65-plussers 2 of meer chronische aandoeningen. Grote kans dat zij daarvoor behandeld worden met medicatie want, zo schrijft het RIVM:

” Ongeveer 30-45 procent van de 65-plussers (zo’n 750.000 tot 1 miljoen mensen)
gebruikt 5 of meer verschillende geneesmiddelen.”

Vraag is natuurlijk of er sprake is van ouderdomsaandoeningen of dat er sprake van een kwetsbare nutriënten status. Of is het een het ander. Hoe zouden deze cijfers er uit zien wanneer eerst geprobeerd was met ‘gezonde voeding’ aan de slag te gaan?? Laten deze cijfers ons zien dat een deel van de chronische aandoeningen een relatie heeft met leeftijd gebonden klachten?

Voor veel ouderen is dit een hele stap. Vaak omdat zij met generatiegebonden loyaliteitsgevoel leven naar de reguliere medische wereld. Daarom kiezen velen klaarblijkelijk toch voor de optie van medicijnen en blijft het onderzoeken van mogelijkheden van een natuurlijke aanpak achterwege.

Feit is dat keuze voor medicijnen niet direct leidt tot een vermindering van het aantal ziekten in deze leeftijdsgroep. in tegendeel! Uit het zelfde onderzoek van het RIVM blijkt namelijk dat voor bijna 20 procent van de 75-plussers het gebruik van medicijnen oploopt tot meer dan 9 verschillende medicijnen. In dergelijke situaties is er sprake van Polyfarmacie. Lees hierover meer in mijn BLOG over dat onderwerp.

Orthomoleculaire aanpak: de optelsom bestrijden

Een Orthomoleculaire aanpak gaat uit van de mogelijkheid van het activeren van het zelfgenezendvermogen van het lichaam. Zeker bij leeftijds gebonden klachten. Een gezonde voedingsstatus is daarbij essentieel! Van veel reguliere medicijnen is bekend dat zij in een bepaalde mate het effect van bijwerkingen kunnen hebben, vaak op de spijsvertering. Daarmee hebben ze ook direct invloed op de opname van micro-nutriënten. Samen met het eten van kleinere porties van voeding waarvan de voedingswaarde ter discussie kan worden gesteld, ontstaat zo een optelsom van factoren welke aanleiding kan zijn voor nieuwe klachten/symptomen. Zo maak ik van ouderdomsaandoeningen een leeftijdsgebonden uitdaging. Cliënten bewust maken van de valkuilen die er zijn bij de uitdaging zo gezond mogelijk te eten.

Preventie

Bent u een zuinige eter omdat u graag rekening houdt met uw gewicht? Wees dan alert bij het ontstaan van vage klachten en/of symptomen. Zij kunnen het gevolg zijn van bovenbeschreven combinatie van factoren. En neemt u daarnaast ook reguliere medicijnen? Laat u dan eens informeren wat in uw situatie goed is om te doen.

Ook al heeft u misschien (nog) geen klachten. Een Orthomoleculair Therapeut heeft kennis van zaken en kan u adviseren.

Een lijst met veel voorkomende (vage) klachten/symptomen vindt u hier.


Andere veel gelezen BLOG-post’s


Referentie’s

referentie 1: https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/080027001.pdf

referentie 2: https://gerritvansinderen.nl/wp-content/uploads/2020/07/Voedingswaarden_Geigy.pdf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share