Blaasontsteking (Cystitis)
Symptomen kunnen meerdere oorzaken hebben
Cystitis, of blaasontsteking, is een veel voorkomende klacht. Ogenschijnlijk, omdat het toch vaak voorkomt, een ‘gewone’ klacht welke naast lichamelijke toch vaak praktische ongemakken geeft. Vaak moeten plasen betekent dat er altijd een toilet in de buurt moet zijn. Gebroken nachten geven op lange termijn altijd een vorm van vermoeidheid. En het lichaam heeft al moeite een infectie te overwinnen.
In de praktijk zijn het meestal vrouwen die met deze klacht komen maar ook mannen kunnen er mee te maken krijgen. Mannen herkennen dan ook vaak de symptomen van een blaasontsteking veel later dan vrouwen. Pijn bij het plassen is voor heen een signaal wat geassocieerd wordt met andere mannen klachten.
Klachtenbeeld
Karakteristieke symptomen voor blaasontsteking is een stekende pijn bij het plassen. Daarnaast betekent het meestal dat er vaker kleinere hoeveelheden wordt geplast doordat de ontsteking zorgt voor een gevoel wat geassocieerd is met aandrang. Minder bekend is dat een sluimerende blaasontsteking vaak een reden is voor algemene vermoeidheid en malaise. Daarmee is cystitis ook 1 van de veroorzakers van Chronische vermoeidheid.
Daarom is het verstandig om bij vermoedens van een blaasontsteking alert te zijn en te starten met zelfzorg. Extra vitamine C (2000/dag) en voldoende water drinken (minimaal 1 liter) is soms afdoende. Maar vaak is er meer nodig.
Ontstaan van blaasontsteking
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan van een blaasontsteking. Zo is bekend dat onvoldoende water drinken een grote rol speelt, kou op de blaas en ook gynaecologische aspecten als verzakkingen kunnen een oorzaak zijn. Bekend is ook dat vrouwen na het hebben van gemeenschap extra gevoelig kunnen zijn voor het krijgen van blaasontsteking.
Eerder doorgemaakte infecties aan de urinewegen, bijvoorbeeld een nierbekken ontsteking, kunnen na verloop van tijd ook aanleiding zijn voor het ontwikkelen van cystitis. Daarnaast levert behandeling van het spijsverteringsstelsel en van de hoger gelegen urinewegen in de praktijk ook vaak een gunstig resultaat.
Dat brengt me bij het volgende onderwerp.
Invloed van de darmgezondheid
Minder bekend is dat darmproblemen invloed kunnen hebben op het ontstaan van een blaasontsteking. De kwaliteit van de slijmvliezen in ons spijsverteringskanaal heeft invloed op de kwaliteit van de slijmvliezen van de blaas en van de urinewegen. Dit is ook de reden dat pro-biotica nemen na een anti-bioticakuur een must is om de mogelijke nadelige gevolgen van een kuur te compenseren.
Als darmtherapeut heb ij mij toegelegd op het behandelen van problemen met het spijsverteringssysteem.
Lees hierover meer op de pagina over Darmtherapie.
Kip of ei
Het is natuurlijk mooi als een pro-bioticum werkt bij blaasontsteking maar de vraag is altijd waarom dat dan zo is. Kan het zo zijn dat de aanwezigheid van de blaasontsteking een symptoom is van een probleem in een ander functiesysteem of orgaan? Of een gecomprimeerd immuunsysteem? Dan is het positieve effect van een probioticum mooi maar niet meer dan een vorm van symptoombestrijding.
De vraag bij een blaasontsteking in combinatie met een verstoorde spijsvertering moet dan ook altijd zijn: wat was er eerst? Electroacupunctuur (EAV) is hiervoor een prima methode om (energie)verstoringen in het lichaam op te sporen en inzicht te krijgen in het kip/ei-verhaal.
Conclusie
Last van blaasontsteking? Eén keertje kan gebeuren maar wanneer het vaker voorkomt dan verdient het extra aandacht en doet men er aan goed om te onderzoeken of het mogelijk een symptoom is van een verstoring in een ander orgaan of functiesysteem.