huilen blog rouwverwerking

Huilen en verwerken

Een kip is een vogel maar niet iedere vogel is een kip. Wat heeft dat met huilen te maken zul je misschien denken? Nou, het is de metafoor die ik vaak gebruik om mensen duidelijk te maken dat er verschillende vormen van huilen zijn in relatie tot emotionele verwerking. Want wanneer je als mens een impactvolle gebeurtenis verwerkt dan gaat het lichaam vaak als vanzelf een emotionele reactie geven die wij de naam huilen hebben gegeven.

Omgekeerd betekent het niet dat wanneer je huilt je daardoor ook automatisch effectief aan het verwerken bent. Daarom: verwerken is meestal een kwestie van huilen maar niet iedere keer dat we huilen zijn we daadwerkelijk aan het verwerken!!

In tegendeel zelfs. Je kunt zelfs je leven lang om gebeurtenissen, situaties etc huilen zonder uiteindelijk echt iets te verwerken. Dit BLOG is geschreven voor mensen die zich herkennen in het “blijven hangen” in gevoelens.


Verdriet of drama

Zonder hier iemand te kort te willen die doen die op dit moment in een ernstige crisis zit en daarin door de paniek wel emotioneel is maar nog niet kan verwerken, wil ik hier toch het wezenlijke verschil uitleggen. Overigens is deze groep waarschijnlijk bij uitstek gebaat bij het lezen van dit blog. Voor hen kan ik als therapeut vaak veel betekenen.

Wanneer het iemand (nog) niet lukt onderscheid te maken tussen de verschillende levensgebieden kan hij/zij bij een tegenslag volledig overspoelt raken met bijvoorbeeld paniek tot gevolg. Het verdriet, de ontreddering van het moment, beperkt zich dan niet tot de tegenslag maar breidt zich uit tot de totaliteit van het hele leven. De kans dat de ontreddering dan overslaat naar huilen om wat ik noem ‘het levensdrama’ is dan vrij groot.

Zelf heb ik ook een deel van mijn proces gehuild om wat achteraf mijn drama bleek. Tot ik zag dat wat ik deed, juist iets in stand hield. Hoe het onbewust frustreerde omdat ik geen progressie ervoer ondanks alle inspanningen.

Kort gezegd heb ik het meest progressie geboekt toen ik er achter kwam hoe ik effectiever kon gaan huilen. Een besluit op basis van een diep verlangen. Want het gevoel van vallen met de fiets en brullen met dikke tranen was ik kwijt en wilde ik weer terug.


Biochemie

Biochemisch, want als orthomoleculair therapeut kijk ik daar altijd naar, is huilen een heel primair mechanisme. We kunnen het al vlak na de geboorte en helaas leren de meesten van ons het al af tijdens het opgroeien omdat het in onze cultuur zo negatief is gelabeld.

Onze levenservaringen worden, tot ze echt verwerkt zijn, opgeslagen in onze cellen. Dus tot we er aan toe komen de informatie los te weken en alsnog te verwerken.

Inzicht in jouw Human Design kan je helpen de juiste routes te ontdekken en orthomoleculair kan ik je op lichamelijk niveau ondersteunen om de chemische omzettingen te promoten of op gang te helpen wanneer je bent vastgelopen.


Huilen is een weldaad voor de gezondheid

Gerichter huilen naar aanleiding van een geraaktheid in een levensgebied versus huilen om je levensdrama, is een weldaad voor je lichaam. Het is een directe daad van zelfliefde waarmee jij jezelf heelt op het diepste niveau van Zijn. Het werkt stress verlagend, geeft na afloop vaak een weldadig gevoel van ontspanning en dichter bij jezelf komen. Op het gebied van de neurotransmitters betekent het weer gericht kunnen huilen voor velen dikke winst. Want bekend is dat een depressie op de loer wanneer je niet meer kan huilen waardoor je neurotranmitters uit balans raken.

Neurotransmitter-coaching biedt de mogelijkheid deze balansverstoring inzichtelijk te maken en je er in te laten begeleiden.


Huilen en rouwen

Ben jij op dit BLOG terecht gekomen doordat je op zoek bent naar een rouwtherapeut? Lees dan ook mijn pagina over rouwbegeleiding. De achtergrond van mijn aanpak is gebaseerd op wat ik in dit BLOG heb geschreven.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share