5 TIPS JE GEZONDHEID TE VERBETEREN

5 tips om je gezondheid positief te verbeteren

Regelmatig krijg ik de vraag hoe mensen hun gezondheid kunnen verbeteren om zich fitter te voelen. Een antwoord voor een soort Quick-fix: maar die is er helaas niet. Want gezondheid is onderhevig aan een veelvoud van factoren waar je aandacht aan kunt besteden.

In dit BLOG besteed ik aandacht aan 5 tips die je gezondheid normaal gesproken kunnen verbeteren wanneer je geen ziekte geschiedenis hebt. Ben jij iemand die te al langere tijd te maken heeft met een achteruitgang van de gezondheid? Lees dan eens mijn BLOG over Chronische-gezondheidsklachten.


1: Drink voldoende water: voel je fitter!

We bestaan voor 70% uit water, en dat is niet voor niks. Vrijwel alle stoffen die ons lichaam circuleren zijn oplosbaar in water. Zowel voedingsstoffen als afvalstoffen. Een tekort aan circulerend water ondermijnt dan ook de totale gezondheidsbeleving en vitaliteit.

Wat veel mensen niet weten is dat je eigenlijk water moet drinken voordat je dorst hebt. Want dorst is een teken dat je lichaam daadwerkelijk tekort heeft aan water. Een bekend verschijnsel is dat bij het ouder worden het gevoel van dorst steeds meer plaats smaakt voor het gevoel van trek. Daarom zie je jonge kinderen eerder naar de kraan lopen dan ouderen. Dit komt omdat honger en dorst samen komen in het honger- en dorstcentrum en er met het vorderen van de leeftijd een verschuiving komt van dorst naar honger.

In de praktijk hou ik een waterinname aan van ongeveer 02-0,25 liter/kg lichaamsgewicht. Voor veel mensen betekent dit dat ze al voor hun doen behoorlijk door moeten drinken. Uitgangspunt is dat urine, behalve de 1e in de ochtend, helder van kleur moet zijn.


2: Neem tijd om te eten

We leven in een gejaagde wereld. Veel van mijn cliënten vertellen dat zij regelmatig onvoldoende tijd hebben om rustig te eten. Dit geldt niet alleen voor de maaltijd zelf maar ook voor de bereiding en de plek waar gegeten wordt. Het beste eet je in een rustige omgeving. Geen TV om mobiele telefonisch om je in alle rust te concentreren op wat je tot je neemt.

Naast de plek en omgeving waar je eet is ook de aandacht waarmee je het eten kauwt van wezenlijk belang. Want in ons speeksel zitten al enzymen die in onze mond een start maken met de vertering. Deze zogenaamde voor vertering is van wezenlijk belang voor de functie van de maag en het daarop volgende darmstelsel. Door een verbeterde opname voelen mensen zich al vlot een stuk fitter.

15-20 een hap voeding kauwen tot het goed vermengd is met speeksel geeft een optimalisatie van deze voorvertering en daarmee een verbetering van de opname van micro-nutriënten. Was daarom ook matig met drinken tijdens het eten omdat dit het maagsap en speeksel verdunt wat de vertering negatief beinvloed.


3: Beweeg voldoende

Evolutionair gezien is ons lichaam niet geschikt om langere tijd te zitten. Bewegen geeft een verhoogd metabolisme (stofwisseling) door de verhoogde hartslag. Dit komt niet alleen de circulatie van het bloed ten goed maar ook van de lymfe welke verantwoordelijk is voor het afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast betekent lopen/sporten/bewegen ook dat de darmen worden gemasseerd hetgeen het transport van de darminhoud ten goede komt.

Door te bewegen en te sporten verbeter je niet alleen je conditie. Je verbrandt ook calorieën wat betekent dat je aan gewichtsreductie werkt. Wanneer je de discipline hebt regelmatig te bewegen ga je je in korte tijd een stuk fitter voelen!

Probeer daarom dagelijks minimaal 25-35 minuten te bewegen, wandelen, en minimaal 2 keer per week met een hogere intensiteit te sporten. Hou daarbij altijd de fysieke mogelijkheden van het lichaam in ogenschouw. Overdaad schaadt en geeft bovendien kans op blessures.


4: zorg voor voldoende slaap

Slapen is de fase waarin het lichaam de impact van een actieve dag voor ons herstelt zodat we er de volgende dag weer tegenaan kunnen. Theoretisch zou dit betekenen dat we fit uit bed zouden moeten komen. Als dit niet zo is dan kunnen daar een aantal zaken van invloed op zijn. Hierover ik speciaal een BLOG geschreven.

Apneu, toch gerelateerd aan overgewicht, is een van oorzaken waar mensen pas later achter komen. Met name de ‘angst’ om met een masker te moeten slapen maakt dat mensen het vaak niet willen laten onderzoeken. Onverstandig want als het wél de oorzaak is dan doet ur er verstandig aan het probleem aan te pakken. Dan maar met masker…..

Verdere zaken die invloed kunnen hebben zijn: te warm slapen en/of onvoldoende ventilatie. Slaap altijd in een goed geventileerde ruimte, liefs met zo weinig verstoring van licht en geluid. Kijk ook eens of er om uw slaapplek heen invloeden zijn die de slaap kunnen verstoren. Bekende factoren zijn: elektrische deken, waterbed, mobiele telefoon of WIFI. Zet uw telefoon altijd in vluchtmodus of leg hem een aantal meters bij u vandaan. Meer over elektrosmog is de lezen in het BLOG wat ik hierover heb geschreven.

Een telefoon op vluchtmodus kan overigens gewoon gebruikt worden als wekker!


5: Zorg voor voldoende prettige sociale contacten

Een mens is een sociaal dier. Het ontbreken van contacten heeft dan ook direct effect op de vitaliteit van uw systeem. Zorg daarom voor voldoende menselijk contact met vrienden, familie, buren etc… Uitgaan, theater, sport, wandelen in het bos, zelfs een bezoek aan de supermarkt kan al in zekere mate voorzien is het prettige gevoel van nabijheid van mensen.

Leuk is dat naar dit soort sociale omstandigheden ook steeds meer onderzoek wordt gedaan. Zo blijkt uit een recent Engels onderzoek (jan-2023) dat een bezoek aan een sportwedstrijd een positief effect heeft op gevoelens van eenzaamheid.

Een speciale groep wil ik hier nog nader toelichten. Want vooral mensen die door verlies in sociaal-isolement geraakt zijn hebben het vaak extra zwaar te verduren. Het gemis van de geliefde en bijbehorend verdriet betekent voor velen dat zijn zich sociaal minder aantrekkelijk vinden. Juist terwijl de behoefte aan mensen in de buurt heel groot kan zijn! Hen wil ik wijzen op mogelijkheid van rouwverwerking. Het biedt de mogelijkheid verdriet te transformeren waardoor dit geen rol meer speelt in de sociale omgang.


Hoe nu verder als deze tips niet werken?

Deze 5 tips om je gezondheid te verbeteren zijn een greep uit een groot aantal mogelijkheden je gezondheid te verbeteren. Deze kunnen in algemene zin worden gebruikt voor zelf onderzoek. Of jij wellicht iemand bent die kalm aan moet doen met lactose, gluten of andere voedingsstoffen is maatwerk. Raadpleeg hiervoor altijd een ervaren HBO-geschoolde therapeut. Een overzicht van orthomoleculaire therapeuten vind je op de website van onze beroepsvereniging de MBOG.


Disclaimer

Zoals aan het begin van dit artikel al is gesteld dan zullen de 5 tips niet voldoende impact hebben om lichamelijk grotere problemen dan “je niet fit voelen” in de positieve richting te beïnvloeden. Raadpleeg bij chronische ziekteprocessen als Crohn, Colitis, of bij actuele infectieziekten zoals Lyme, Pfeifer, Corona altijd eerst een arts en/of een ervaren en HBO-geschoolde therapeut.

Tweet
Share