Blauwtongvirus (BTV)
De afgelopen tijd is het BTV geregeld in het nieuws doordat het vooral bij schapen veel schade aanricht. En dus komt af en toe de vraag in de praktijk: kan ik ziek worden van het blauwtongvirus?
Bent u op zoek naar het antwoord op deze vraag lees dan dit korte BLOG goed door.
Want wanneer u de vraag hebt dan is de kans groot dat u klachten heeft. En wanneer deze niet door he BTV veroorzaakt kunnen worden: wat kan dan nog een andere oorzaak wanneer u in de nabijheid van vee bent geweest?
Wat zeggen de instanties
Op de website van de NVWA (1) (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) is te lezen dat je als mens niet ziek kan worden van het BTV. Dit heeft er mee te maken dat het BTV niet een zogenaamde zoönose is waardoor het niet van een dier op een mens kan overgaan. Daarmee is een besmetting met het virus voor een mens onmogelijk. Het virus komt vooral voor bij schapen, geiten en runderen, hertachtigen en kameelachtigen.
Op de website van het RIVM (2)kunnen lezen dat er veel gelijkenis is met de gevolgen van het Schmallenbergvirus wat in 2011 voor het eerst is vastgesteld. bekend is dat het via mugjes, de zogenaamde Knutten, wordt overgebracht. Ook hiervan wordt gemeld dat het onwaarschijnlijk is dat het op mensen kan worden overgebracht echter worden mensen die klachten krijgen na contact met (besmette) dieren geadviseerd dit te melden bij een arts. Hiermee lijkt het dus niet geheeld onmogelijk!! Op de site van Wageningen Universiteit (3) is hierover nog meer te lezen.
Waarom dit BLOG over het blauwtongvirus
Uiteraard is het antwoord van de NVWA kort en bondig. Maar zou je er dan nog een BLOG over schrijven?
De reden voor dit BLOG is gelegen in het feit dat de kans groot is dat je dit leest omdat je klachten/symptomen hebt en omdat je wellicht in contact bent geweest met schapen of andere vormen van vee. Het is goed ons te realiseren dat dieren ook ziekte verwekkers bij zich kunnen dragen waarvoor wij wel gevoelig zijn. De bekendste is misschien wel de teek die o.a. de ziekte van Lyme kan overbrengen maar daarnaast ook verschillende virussen.
Helaas zie ik in de praktijk geregeld cliënten met klachten voor het loont ook naar andere besmettingsmogelijkheden te kijken dan de meest voor de hand liggende zoals nu bij de relatie schaap/blauwtong.
Heb je klachten die je niet kunt verklaren en ben je op dit BLOG gekomen met de vraag: kan ik ziek worden van het blauwtongvirus? Ga op onderzoek uit. Want voor je het weet wordt het chronisch.
Verantwoording
1: Website NVWA https://www.nvwa.nl/onderwerpen/blauwtong
2: RIVM: https://www.rivm.nl/veelgestelde-vragen-schmallenbergvirus
3: WUR Wageningen Universiteit https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/onderzoeksinstituten/bioveterinary-research/dierziekten/virusziekten/schmallenberg-1.htm