Posturaal orthostatische tachycardiesydroom
POTS, of wel het zogenaamde Posturaal Orthostatische Tachycardiesydroom, is een bekend klinisch fenomeen. Op de website van bijvoorbeeld de Hartkliniek (1) is te lezen dat het o.a. te maken heeft met de reactie van het lichaam om bij een acute bloeddrukverlaging middels samentrekken van de bloedvaten (vasoconstrictie) de balans te herstellen. Onlangs kwam POTS steeds vaker in het nieuws omdat het een van de kenmerken is waarmee long-COVID patiënten als symptoom mee te maken hebben. Dit artikel sluit daarmee naadloos bij een eerder artikel wat ik heb geschreven over Post Viraal Syndroom (PVS).
Wat is POTS precies?
POTS is een verstoring van de bloedsomloop op momenten dat iemand van een lig/zit-houding naar stand gaat. Kenmerkend is een duizelig gevoel door een verminderende bloeddruk en een verhoogde hartslag als gevolg van de poging van het lichaam de verstoring te verhelpen. POTS bij Covid-patiënten is feitelijk een verstoring van een gedeelte van het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel stuurt diverse systemen aan die o.a. betrokken zijn bij de bloeddrukregulatie. Het lastige is dat deze klachten er soms wel zijn en soms weer niet. Een onderzoek uit 2022 (2) bevestigd de relatie tussen POTS en een doorgemaakte COVID-infectie.
Onder POTS vallen de volgende voorkomende symptomen:
- Algehele zwakte
- Overgevoeligheid voor warmte
- Flauwvallen
- Misselijkheid
- Angsten
- Sterke vermoeidheid
- Problemen met slapen
- Hoofdpijn
- Wazig zien
- Transpiratie
- Moeite met ademhalen of slikken
- Lichtvoelen in het hoofd
- Kortademig zijn
- Palpitaties
- Moeite met lichamelijke inspanningen
Hekent u zich in 1 of meerdere klachten? `vul dan een de PVS-checklist in die u hier kunt downloaden.
Klacht of symptoom behandelen?
De grote vraag is natuurlijk of we POTS als een ziekte moeten beschouwen of dat we het als een verzameling symptomen moeten zien die gezamenlijk laten zien dat er ergens een verstoring is. Mijns inziens is het laatste in eerste instantie altijd de beste optie.
Waar POTS kan vanuit het PVS-standpunt gezien worden als een moment waarop het immuunsysteem van een acute-fase (ziekte) overgaat naar een chronische fase. Ervaring leert dat er vaak juist op dergelijke momenten sprake is van tijdens de ziekte opgedane tekorten. Met namen Covid kan in een zeer korte tijd veel van de opgebouwde reserves van micronutrienten wegroven. Bekend is hierdoor bijvoorbeeld het verliezen van het reukvermogen door depletie van bijvoorbeeld zink, selenium en D3. Daarom is naast POTS het verdwijnen van reuk ook een belangrijk signaal van de aanwezigheid van een verhoogde virale activiteit met kans op bijbehorende tekorten.
Neem daarbij in gedachten dat onze hedendaagse voeding niet meer is wat het is. Qua inhoud aan mineralen, vitaminen en antioxidanten is het steeds moeilijker om voldoende micro-nutrientcn uit voeding te halen. Lees hierover ook mijn BLOG over “5 redenen om te suppleren“
Impact van virussen
De impact van een virus op ons immuunsysteem is groot. De grote vraag is steeds geweest of je en virus kwijt bent nadat er van bent hersteld. Er zijn allerlei aanwijzingen dat dit niet het geval is. In het boek van Nieuwenhuis uit 1992 met de titel “Post Viraal Syndroom” wordt al beschreven dat de invloed van een virus blijft ook nadat je lichamelijk bent hersteld na een periode van ziekte. Hier wordt ook gesteld dat we als het ware moeten leren leven met een virus. Een goed voorbeeld van dot mechanisme zien we bij baarmoederhals kanker waar het HPV-virus, op langere termijn, voor verantwoordelijk wordt gehouden. Lees ook het BLOG ” Kom ik ooit van een virus af“
Dit leren leven met een pathogeen geldt overigens ook voor aandoeningen die door bacteriën ontstaan zoals bij Lyme. Van belang is ons te realiseren dat een sterk immuunsysteem, lees goede nutriënten en antioxidanten status, van het grootste belang om er voor te zorgen dat eenmaal geïnfiltreerde pathogenen niet meer de kop op kunnen steken.
Orthomoleculaire aanpak
Uitgebreide anamnese, voedingspatroon bekijken en vervolgens In kaart brengen van de eest voor de hand liggende tekorten. Daarnaast is lifestyle altijd een belangrijk punt want een lichaam wat moet herstellen, lees dat het immuunsysteem tot rust moet komen, kost energie. Te vroeg weer werken, te veel sporten en bewegen zijn belemmerende factoren. Daarentegen is het altijd goed om te bewegen maar dan binnen de kaders van het lichaam aan kan. Dit bepaalt in grote mate uw kans op herstel. Beter begint bij goed dus met acceptatie dat er iets speelt waar u op fysiek niveau rekening mee dient te houden.
Lees over het verschil tussen Opknappen of herstellen in mijn BLOG over “Chronische vermoeidheid“
Referentie’s
1: De Hartkliniek
https://www.hartkliniek.com/nieuwsbrieven/posturaal-orthostatische-tachycardiesydroom-pots
2: Onderzoek naar POTS en Covid, 2022
https://doi.org/10.3389/fcvm.2022.860198