hooikoorts

Hooikoorts: seizoensinvloed of chronische aandoening?

Meteorologische invloeden hebben invloed

Steeds vaker zie ik vroeg in het voorjaar cliënten met klachten aan de luchtwegen en slijmvliezen van de ogen. De diagnose hooikoorts volgt dan snel, met een behandeling van lokale ontstekingsremmers. De vraag is echter of deze diagnose klopt, of dat het een symptoom is van een verstoring op een ander lichamelijk niveau. In mijn praktijk voor o.a. darmtherapie blijkt dat veel van deze cliënten ook bekend zijn met PDS (prikkelbare darm syndroom).

Het valt op dat mensen de laatste jaren steeds vroeger in het jaar hooikoortsklachten ontwikkelen. Door het zachter worden van de winters zijn er nu vrijwel het hele jaar door pollen in de lucht, waardoor sommigen zelfs jaarrond klachten hebben. Deze pollen kunnen zelfs van andere continenten komen, zoals bij saharazand dat met regen naar beneden komt.en.


Is hooikoorts een symptoom of een oorzaak?

Deze vraag is cruciaal bij hooikoorts. Er is een wetenschappelijk aangetoonde relatie tussen verschillende slijmvliezen, waarbij ook de hersenen een belangrijke rol spelen. Het niezen bij hooikoorts is meestal een signaal van een verstoring elders in het lichaam. Naast het spijsverteringssysteem kunnen er ook andere onderliggende oorzaken zijn: verstoorde ontgifting (Herxheimer-reactie), een verstoorde zuur-basebalans, of de invloed van eerder doorgemaakte infectieziekten als Pfeiffer en Lyme.

In de praktijk krijgen mensen met hooikoorts vaak inhalers voor symptoombestrijding en antibiotica bij een vermoedelijke ontsteking. Dit kan nodig zijn om ontstekingsschade te voorkomen of te beperken. Deze middelen werken echter niet alleen plaatselijk maar in het hele lichaam, waardoor ook andere organen worden beïnvloed. Bovendien kunnen deze medicijnen het reactievermogen beïnvloeden, wat vaak grote impact heeft op het dagelijks leven.

Dit geldt vooral voor de darmen. Bij antibioticagebruik voor longproblemen zou altijd een probiotica moeten worden voorgeschreven om de effecten op de darmflora en slijmvliezen te beperken. Deze ondersteuning van het immuunsysteem kan, zoals gezegd, zinvol en soms zelfs noodzakelijk zijn.


Kip of ei….

De vraag is altijd wat er eerst komt, zoals bij hooikoorts of andere klachten zoals eczeem en jeuk. Zijn de klachten zelf het probleem, of zijn ze een symptoom van een onderliggend probleem? Dit is interessant maar ook verwarrend: als je kunt voorspellen dat je allergisch reageert zodra bepaalde bomen of grassen gaan bloeien lijkt de oorzaak toch duidelijk? Maar wat als er sprake is van een niet geziene sluimerende chronische vermoeidheid als oorzaak? Of een verstoorde schildklier functie?

In de praktijk analyseer ik deze informatie samen met mijn cliënt aan de hand van twee kernvragen: waarom heeft het lichaam deze allergische gevoeligheid ontwikkeld, en wat zou de onderliggende oorzaak kunnen zijn? De meeste cliënten hebben zichzelf deze vragen al vaak gesteld – het is voor velen dan ook de belangrijkste hulpvraag.


Complementair versus regulier

Het grote verschil tussen reguliere medische aanpak en complementaire zorg is in hoofdlijnen als volgt. De reguliere zorg is sterk in de behandeling van acute klachten, zoals hooikoorts-aanvallen. Complementaire therapeuten richten zich vooral op chronische gezondheidsproblemen.

In de aanpak betekent dit dat de reguliere zorg zich richt op passende medicatie, terwijl de complementaire zorg kijkt naar oorzaken en deze behandelt door het activeren van het lichaamseigen zelfgenezend vermogen.

Hierbij staan voeding, suppletie en leefstijlfactoren centraal. Het is belangrijk om oorzakelijke verbanden te onderzoeken, zeker omdat het vaak om chronische verstoringen gaat.


Generalistische holistische aanpak bij hooikoorts

Waar behandelaars binnen de reguliere zorg vaak veel kennis heeft van één specifiek vakgebied, kijkt een Orthomoleculair Therapeut vanuit een generalistische zienswijze. Dit betekent dat we zoeken naar causale verbanden om de klachten te verklaren. Deze werkwijze pas ik toe bij alle vormen van chronische aandoeningen.

Naast eventuele bloed- en ontlastingsonderzoeken kan via anamnese en klinisch redeneren vaak al een logische verklaring worden gevonden waarmee een behandeling kan starten. Bij een meting met de EAV worden alle functiesystemen van het lichaam energetisch in kaart gebracht. Deze informatie bevestigt vaak de eerder vastgestelde verklaring uit de anamnese.


Interesse?

Is bovenstaande informatie interessant voor u en staat u aan de vooravond van een nieuw hooikoorts seizoen?

Maak dan eens afspraak voor een Intake-consult zodat we samen kunnen kijken of er voor u ook natuurlijke mogelijkheden zijn om uw hooikoorts, of de oorzaak er van, te behandelen.

Via onderstaande knop komt u rechtstreeks op mijn online boeking-systeem.