Jeuk, vaak erger dan pijn….
Hoe kom ik van mijn jeuk af?
Jeuk, of jeukende huid, is naast pijn, een van de meest voorkomende onderwerpen binnen de hulpvragen waarvoor mensen een beroep op mij doen. Acute jeuk, langdurige jeuk, jeuk na bepaalde voeding, seizoensgebonden jeuk, contact jeuk. Vaak in de vorm van vlekken, krabbels, urticaria, of eczeemklachten. Ook hooikoorts behoort tot deze groep. Hierbij zijn echter de slijmvliezen betrokken bij de klachten.
Deze opsomming van klachten uiten zich op diverse wijzen en lijken los van elkaar te staan. Echter, in de praktijk blijken zij vaak een aantal aspecten gemeen te hebben. In dit BLOG leg ik u graag uit welke aspecten dit zijn. Ook leg ik uit hoe ik u als therapeut kan ondersteunen bij uw klachten.
Hoe ontstaat jeuk?
Jeuk is feitelijk een overdreven reactie van de huid. Door histamine ontstaat er ontstekingsmechanisme (zoals bij een muggenbult). Echter lukt het dit mechanisme niet zichzelf weer terug te reguleren, met als gevolg dat de jeuk blijft bestaan. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen als trigger. Soms heel duidelijk te herleiden, zoals zon, patat, varkensvlees, etc… Dan loont het de moeite om deze voeding weg te laten om te kijken of men misschien voedselintolerant is. En stress niet te vergeten…
Want naast deze mogelijkheden is er ook een begrip als een gecomprimeerd immuunsteen. Dit is een situatie waarbij het immuunsysteem verstoord is geraakt. Het is dan niet sterk genoeg meer om de cyclus van een gezonde immuunrespons te volbrengen. De vraag is of dit ook werkelijk de oorzaken zijn. Mogelijk dat er nog andere invloeden zijn waardoor een trigger actief wordt.
Jeuk als gevolg van natuurgeeskundige behandelingen
Het is een bekend verschijnsel dat het effect van een natuurgeneeskundige behandeling zich onder andere kan uiten in de vorm van jeuk. De reden hiervoor is dat het lichaam de vrijgekomen afvalstoffen tijdens de behandeling niet voldoende kan verwerken. Hierdoor ontstaat er een Herxheimer-reactie waarbij de huid als uitscheidingsorgaan functioneert. In principe is dit een gunstig effect omdat het aangeeft dat de aanpak werkt maar voor de huid is het ongewenst.
Bij het samenstellen van een behandeling houd ik er daarom altijd wel rekening mee dat dit zo weinig mogelijk voorkomt.
Cascade van processen
Voorbeeld: jeuk en/of eczeem kan bijvoorbeeld ontstaan door een verstoring in de spijsvertering. Dit kan het gevolg zijn van een allergie of intolerantie wat op zich weer kan ontstaan door de aanwezigheid van een parasiet. Dit op zich kan een verstoring van het darmslijmvlies tot gevolg hebben. Het lichaam neemt dan stoffen op die het als gifstof moet afvoeren. Dit kan vervolgens een belasting zijn voor lever, nieren, bloedsomloop, snel afvallen in korte tijd, of een verminderde opname van vitaminen en mineralen.
Zo is er vaak een cascade van processen gaande voordat de huid jeuk presenteert als eindproduct. Een symptoom voor een ander probleem. Centraal staat hierin de werking van het immuunsysteem. Dit werkt niet alleen lokaal zoals bij een muggenbult, maar ook systemisch. Dat betekent dat een verstoring op de ene plek reacties kan geven op een andere plek, zoals beschreven in het BLOG over Chronische klachten. Andersom kan ook: een verzwakt immuunsysteem zal dan op andere plaatsen ook verzwakt reageren.
De afgelopen tijd hebben relatief veel cliënten met jeuk-klachten mijn praktijk bezocht. Vaak bleek er een relatie met Post Viraal Syndroom. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na het doormaken van COVID. Het kan ook ontstaan na het ontvangen van een vaccinatie.
Gezondheid huist in de darm
De darm is de basis van ons immuunsysteem. Hierover is de laatste jaren steeds meer duidelijk geworden. Een verstoring van het darmslijmvlies zoals die bij Darmtherapie wordt behandeld, is zo’n trigger. Hierbij is ons totale immuunsysteem betrokken. Een van de veroorzakers van Chronische gezondheidsklachten is het ontstaan van een jeukende huid. Studies tonen steeds meer aan dat aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht, arteriosclerose (aandoening van de kransslagaders) aan verstoringen in de darm gelinkt kunnen worden.
Lees eens de pagina over Darmtherapie.
Vergeet de lever en nieren niet!
Een van de belangrijke onderdelen van ‘de cascade’ is de lever, het centrale orgaan als het om ontgiften gaat. In hoofdlijnen komt het erop neer dat de lever vet-gebonden-stoffen in een aantal stappen wateroplosbaar maakt. Deze wateroplosbare stoffen kunnen via bloedsomloop en nieren het lichaam verlaten. Verstoringen aan de nieren kunnen op zichzelf al een aanleiding zijn voor het ontstaan van huidklachten. Iedereen met een doorgemaakte nierbekkenontsteking zou er goed aan doen de nierfunctie te laten checken. Bijvoorbeeld met een meting met de EAV.
Een van de stoffen die vrijkomt in deze omzettingen in de lever is gal. Gal heeft een belangrijke functie in ons darmsysteem bij het verteren van vetten. Daarnaast zorgt gal voor activatie van de door de pancreas aangemaakte verteringsenzymen. Gal wordt tijdelijk opgevangen in de galblaas. Zo is het op momenten dat het nodig is beschikbaar in grotere hoeveelheden. Vooral bij vetten maaltijden!
Gal wordt in de lever via zogenaamde galgangen getransporteerd naar centrale kanalen. Obstructie van deze kanalen (ducti) kan aanleiding zijn dat gal in kleine hoeveelheden in de bloedbaan terecht komt. Vooral bij acute leverontstekingen kan dit leiden tot geelzucht, want gal is een gele stof. In kleinere hoeveelheden die langere tijd circuleren kunnen huidproblemen ontstaan die bekend staan als galbulten.
Kenmerkende klacht bij galbulten is dat de jeuk onder de huid lijkt te liggen. Ook ontstaan er vaak kleine bultjes die erg verleidelijk zijn om open te krabben. Op dat moment is er nog maar moeilijk onderscheid te maken tussen galbulten/netelroos/wondroos. Vooral wanneer er als gevolg van de verstoring ontstekingen aan de huid ontstaan.
Reguliere aanpak bij jeuk
De reguliere aanpak van huidproblemen bestaat voor een groot gedeelte uit het gebruik van ontstekingsremmende middelen. Vaak zijn dit middelen op basis van corticosteroïden, welke het immuunsysteem afremmen. Hierdoor verdwijnt de jeuk. In sommige gevallen wordt er verder gekeken. Men ontdekt dan voor welke voeding of specifieke stoffen men gevoelig is. Deze stoffen worden dan uit het dieet of directe omgeving verwijderd.
Aangenomen mag worden dat er deze manier altijd een hoeveelheid mensen geholpen is. Anderen bij wie op deze wijze geen bevredigend resultaat wordt bereikt zoeken verder en komen bijvoorbeeld bij mij terecht.
Geen symptoom bestrijding maar de oorzaak aanpakken
Als orthomoleculair Therapeut en Electroacupuncturist kijk ik naar verstoringen die de oorzaak kunnen zijn voor het ontstaan van een jeukende huid. Ik begin met de spijsvertering, lever, en nieren. Verder kijk ik naar voeding, doorgemaakte ziektes, wijze van geboorte, vitaminegebrek, vegetarisch eten: allemaal invloeden op onze gezondheid.
Op die manier vorm ik mij een beeld van de cascade van factoren die mogelijk invloed hebben op uw klachten. Deze factoren kunnen dus de klachten verklaren. Op basis daarvan kies ik een behandelstrategie om deze te doorbreken. Het doel is om lokaal het immuunsysteem tot rust te brengen.
Afspraak maken??
Is de informatie van dit BLOG voor u herkenbaar? Maak dan eens een afspraak om te kijken wat er voor u mogelijk is!
Dat kunt u direct zelf regelen door online te boeken via onderstaande knop.
Meer lezen?
Lees ook eens de FAQ-pagina of de pagina over Moe van thuis werken.

Geregeld verstuur ik nieuwsbrieven.
Wil je deze ontvangen? Meld je dan hieronder aan.