B12-tekort

Vitamine B12 tekort

Ook niet-vegetariërs lopen het risico

Er is een toenemend aantal mensen die te maken heeft met wat een B12 tekort wordt genoemd. De diagnose komt vaak na een periode van vermoeidheid en de diagnose van bloedarmoede. Het Hb ligt dan onder de norm. Vaak krijgen deze cliënten op reguliere wijze de zogenaamde B12-injectie’s om dit te compenseren. Echter lijkt niet iedereen daar baat bij te hebben.

In dit BLOG een korte uitleg over het ontstaan van een vitamine B12 gebrek en over alternatieven voor de B12 injectie’s.


Stand van zaken

B12 is een vitamine die in verschillende stappen door het lichaam wordt opgenomen. Vervolgens maakt het lichaam van deze opgenomen stoffen de zogenaamde biologisch beschikbare stoffen. Hierbij zijn tal van hulpstofjes (enzymen) betrokken. Verstoringen in deze enzymen kan er de reden van zijn dat mensen die B12-injectie’s krijgen deze provitamine B12 (hydroxycobalamine) niet kunnen omzetten naar een actieve vorm en dus geen effect ervaren van de injectie’s.

De grootste groep mensen die ik in de praktijk zie heeft te maken met een B12 tekort op basis van spijsverteringsproblemen. Het loskoppelen van provitamine B12 in de maag van de eiwitten waar het aan is gekoppeld, vraagt een bepaalde zuurtegraad om de betrokken transporteiwit (IF:Intrinsiek Factor) het werk te laten doen. Maagzuurremmers bijvoorbeeld staan deze stap in de weg omdat de inhoud van de maag niet de juiste Ph-waarde meer krijgt. Als gevolg hiervan kan het lichaam de B12 die gewoon de spijsvertering doorloopt niet opnemen.

Een andere oorzaak van een vitamine B12 gebrek kan zijn dat iemand wel een goede Ph-waarde heeft maar niet voldoende of werkzame IF aanmaakt.


Vegetarische leefstijl

Een speciale groep mensen die een verhoogde kans heeft op een vitamine B12 gebrek zijn de mensen met een vegetarische leefstijl. Veel van de B12 die we uit voeding halen komt uit vlees, met name rundvlees. Door het structureel schrappen van vlees uit dagelijks voeding kan er op termijn een tekort ontstaan. Vegetariërs doen er dan ook goed aan te letten op de totale intake van B12 uit andere voedingsmiddelen. Dit is niet onmogelijk maar zij moeten er wel extra hun best voor doen.

Bijgevolg van de verminderde B12-inname is wel dat het systeem dat de opname verzorgt na verloop van tijd efficiency verliest. Dit is de reden dat mensen die langere tijd geen vlees hebben gegeten en daar weer mee starten er vaak in eerste instantie weinig van merken dat de inname van B12 verhoogt.


B12 en polyfarmacie

In het BLOG over Polyfarmacie wordt beschreven dat er een toenemend aantal mensen is wat meer dan 4 reguliere medicijnen krijgt toegediend. In veel gevallen is er voor bescherming van de maag ook altijd een maagbeschermer (lees zuurremmer) geadviseerd. Hierboven is al beschreven welke invloed dit kan hebben op de B12-opname.

Dit is er de reden van dat in de praktijk blijkt dat mensen die tot deze groep behoren baat hebben bij een vorm van vitamine B12 suppletie. Welke soort en welke vorm hangt af van de constitutie van de persoon.

Advies is altijd maatwerk.


Klachten bij een B12 tekort

De meest bekende is vermoeidheid. Dit kan uiteindelijk ook leiden tot concentratieproblemen, geheugen verlies, moeite met focussen. Daarnaast zijn er ook allerlei neurologische verschijnselen die aan een B12-tekort kunnen worden gelinkt. In meest extreme situatie’s komt iemand met een hulpvraag over burn-out klachten welke gerelateerd kan worden aan een B12-terkort.

Wat veel mensen niet weten is dat bijvoorbeeld door een besmetting met lyme na verloop van tijd soortgelijke klachten kunnen optreden. Late-lyme, of chronische lyme, uit zich vaak door allerlei symptomen op neurologisch gebied. Vandaar dat er geregeld gezegd wordt dat lyme vaak niet wordt onderzocht wanneer er zich klachten voordoen die lijken op een B12-tekort.

Praktijk Gerrit van Sinderen heeft jarenlange ervaring in het behandelen van zowel lyme als B12-tekort en vaak blijken deze 2 met elkaar te maken te hebben. Heeft u een behandeling (injectie’s) voor een vitamine B12-tekort en had u meer verwacht van het effect? Denk dan eens aan de mogelijkheid of u ooit eens in aanraking bent geweest met een teek.

Bekende klachten/symptomen van een B12-tekort zijn:

  • vermoeidheid
  • duizeligheid
  • verminderde tastzin
  • moeite met focussen (scherp zien)
  • brain-fog (zwaar gevoel in het hoofd)
  • bloedarmoede
  • zweten
  • hoofdpijn
  • tintelingen in de vinger
  • verminderde kracht in armen en/of benen
  • oorsuizen
  • rusteloze benen (in combinatie met andere tekorten)(BLOG)
  • flauwvallen
  • koude ledematen
  • evenwichtsstoornissen
  • het gevoel hebben op watten te lopen

Complementaire aanpak

De complementaire aanpak bij een B12-tekort hangt erg af van de aard van de klachten, leefstijl en de ziektegeschiendenis van een cliënt. In mijn optiek is er geen standaard aanpak voor een tekort omdat ieder mens uniek is. Soms loopt een aanpak via het activeren van betrokken organen. Soms lost het probleem zich op nadat een blokkade van het immuunsysteem is verholpen, zoals bij Pfeiffer en andere Post Virale situatie’s.

Raadpleeg daarom altijd een therapeut die HBO-geschoold is en ervaring heeft in het behandelen van dergelijke klachten. Gewoon maar slikken is niet verstandig. Te hoge B12 waarden zijn namelijk omgekeerd net zo onwenselijk als te lage…..


Interesse?

Herkent u zich in de informatie in dit artikel? Dan is het voor u wellicht zinvol eens contact met me op te nemen om uw persoonlijke situatie eens aan mij voor te leggen. Dat mag via app, bellen of een berichtje via het contactformulier op de contactpagina.

Adviezen geef ik pas na een consult maar in ieder geval is er dan ook een eerste vorm van kennismaking.
Ben je na het lezen van dit BLOG enthousiast: boek dan rechtstreeks zelf online een afspraak voor een intake-consult via de knop hieronder.