Polyfarmacie

In de media valt steeds vaker het begrip “polyfarmacie bij ouderen” . Een nieuw begrip wat staat als aanduiding van klachten welke kunnen ontstaan wanneer men meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd gebruikt. Vooral kwetsbare ouderen maar ook jonge chronisch zieke mensen lopen een verhoogd risico. Het RIVM stelt in een onderzoek dat zo’n 45% van de groep kwetsbare ouderen meer dan 5 verschillende reguliere middelen neemt. Bij 20% van de 75-plussers loopt dit op tot 9 reguliere middelen of meer! Tevens wordt in dit onderzoek gesteld dat 2/3 van de 65-plussers in Nederland 2 of meer chronische aandoeningen heeft. Dit is vermoedelijk de reden dat er ook steeds meer supplementen voor ouderen op de markt komen.


Wat is dat, polyfarmacie?

Men spreekt van polyfarmacie bij ouderen, dat is de hoofdgroep, wanneer er sprake is van het gebruik van 5 reguliere medicijnen of meer. Het is het gevolg van de optelsom van alle werkingen en bijwerkingen van de gebruikte medicijnen. Polyfarmacie uit zich doorgaans in de vorm van vage klachten. Bij het nemen van meerdere middelen tegelijkertijd is er kans op het ontstaan van een onvoorspelbare complexiteit in de onderlinge effecten.

Vanuit orthomoleculair perspectief is het opvallend dat in de bijsluiters niets staat beschreven over de effecten op de voedingsstatus. Zo is algemeen bekend dat maagzuurremmers invloed hebben op de opname van vitamine B12. Het zelfde geldt voor gebruikers van metformine of de anticonceptiepil.

In dit Blog ligt de nadruk op polyfarmacie bij het gebruik van reguliere medicijnen maar in zekere zin geldt het net zo goed voor het gebruik van ‘gewone’ voedingssupplementen. Hier kan zich hetzelfde voordoen wanneer deze niet optimaal zijn afgestemd op de behoefte van client.

Een deel van de klachten kan ontstaan door de samenwerking van de medicijnen onderling. Een ander deel van de klachten ontstaat door de effecten van de bijwerking van medicijnen die met name de ontgiftingsorganen belasten. Gelijk aan de effecten van een Herxheimer-reactie zoals we die kennen in de natuurgeneeskunde ontstaan er klachten/symptomen als gevolg van een gekozen aanpak om een bepaalde klacht te behandelen. Regen en drup….

Belastend voor het lichaam

Naast bovenstaande mechanisme is ook bekend dat veel medicijnen belastend zijn voor de ontgiftings-organen die de stoffen in het lichaam moeten afbreken. Met name de lever en de nieren staan er om bekend dat die het zwaar te verduren kunnen hebben. Dit is er de reden van dat bij een bepaalde groep medicijnen steevast de leverwaarden worden geprikt tijdens het gebruik. In sommige gevallen wordt dit al wordt gedaan bij het voorschrijven van slechts 1 medicijn.

Het is overigens nog maar de vraag of polyfarmacie bij ouderen te voorkomen is of dit altijd moet worden vermeden. Ten eerste is er de vraag of het per definitie altijd problemen oplevert. Daarnaast bestaan er in veel situatie’s Orthomoleculaire alternatieven die, weliswaar in overleg met een behandelend arts, kunnen worden geadviseerd om de effecten van polyfarmacie te beperken. Het beste uit 2 werelden! Want Orthomoleculair zijn er talloze mogelijkheden om op verantwoorde wijze, middels supplementen voor ouderen, een bijdrage te leveren aan de gezondheidsbeleving!

Polyfarmacie in de complementaire praktijk

De afgelopen jaren heb ik tal van cliënten in de praktijk gezien voor wie de term polyfarmacie van toepassing was. Dankzij een zorgvuldig samengesteld beleid van medicatie haalden zij al een redelijk goede kwaliteit van leven. Met behulp van orthomoleculair therapie was er vaak toch nog een stuk extra winst te behalen. De aanpak bestaat dan uit suppletie om vitamine-tekorten te behandelen, vaak in een combinatie met het introduceren van natuurlijke “geneesmiddelen”, zoals bijvoorbeeld bij cholesterolproblematiek (statines) vaak mogelijk is. Uiteraard gebeurt dat altijd in overleg en met goedvinden van de behandelend arts.

Meer dan 3 medicijnen tegelijkertijd?

Neemt u reguliere medicijnen? Of meerdere? Dan is ook bij u de kans aanwezig dat er sprake is van een voorstadium polyfarmacie, ook al heeft u misschien (nog) geen klachten. Een Orthomoleculair Therapeut heeft kennis van zaken en kan u adviseren. Vage klachten zijn de eerste signalen, wees alert. Er zijn diverse mogelijkheden om middels supplementen voor ouderen te (bij)gevolgen van medicijnen te compenseren.

Een lijst met veel voorkomende (vage) klachten/symptomen vindt u hier.

Andere veel gelezen BLOG-post’s


Nieuwsbrieven

Regelmatig publiceer ik ook nieuwsbrieven. 
Je kunt je daarvoor aanmelden met het formulier hieronder.


Over de auteur

Tweet
Share