parasitaire infecties en wormpjes

Darmparasieten, hoe kom je er van af?

Wat! Heb ik een parasitaire infectie??

k een parasiet?? Ja, dat kan! Want ondanks dat we bij parasieten, of wormpjes, denken aan onze huisdieren kunnen wij mensen ook gevoelig zijn voor een parasitaire infectie. Geregeld zie ik cliënten met darmproblemen die zijn ontstaan na een voedselvergiftiging. Verdacht vaak gebeurt dit tijdens vakanties in het buitenland. Reguliere testen voor ontlastingsonderzoek leveren geen informatie op om een behandeling kan starten. De testen kijken standaard niet naar markers voor de aanwezigheid vangparasieten. En wat er niet is kun je niet behandelen. Wat overblijft aan opties is dan vaak het structureel weglaten van voeding waarop men gevoelig reageert. Vraag is dan: is dit nu een behandeling of symptoombestrijder?

Voor velen is dit het moment om bij een Orthomoleculair werkend Darmtherapeut te informeren of er mogelijkheden zijn de klachten op natuurlijke wijze te behandelen.


Wat is een parasiet??

Parasieten zijn organismen die samenleven met een gastheer. Voor zijn levensonderhoud (lees voeding) is een parasiet volledig afhankelijk van de gastheer. Dit betekent dat er een ‘mee-eter’ die zorgt voor een verminderde opname van voeding, gewoon omdat er minder beschikbaar is. Daarnaast is de aanwezigheid van een parasiet de opmaat naar irritatie van darmslijmvlies en/of andere orgaanstructuren waar de parasiet effect op heeft. Dit ondermijnt het immuunsysteem.

Er wordt een verschil gemaakt tussen endoparasieten welke IN hun gastheer leven (darm/organen) en ectoparasieten die OP een gastheer leven. Endo of ecto: we spreken altijd van een parasitaire infectie.


Wanneer kan ik door een parasiet besmet worden?

In principe gebeurt besmetting door pathogenen (ziekteverwekkers) voortdurend op ieder moment van de dag. Ons immuunsysteem, lees afweer van het maagdarmkanaal, is voldoende sterk om de balans te houden en indringers te elimineren. Een gezond lichaam houdt zichzelf op deze wijze in balans om te voorkomen dat een darmparasiet of virus kans krijgt een infectie te veroorzaken. Bij kleine kinderen komen wormpjes overigens geregeld voor.

Besmetting vindt daarom, achteraf gezien, dan ook vaak plaats op een moment dat de gastheer kwetsbaar was. Een stressvolle periode of vermoeidheid door reizen (en afwijkend bioritme) zijn bekende invloeden. Daarnaast is eten van ‘verkeerd’ voedsel een belangrijke bron. Denk aan de buurt-BBQ.

Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan en de afweer niet sterk genoeg de verstoring te compenseren dan is er kans op een overgroei van micro-organismen. De klachten die dan in eerste instantie ontstaan zijn vrijwel altijd diarree, of overgeven. Het lichaam wil van de inhoud van het maagdarmkanaal af.


Voedselvergiftiging of een parasiet/wormpjes?

Op het moment van boven beschreven klachten waarbij gedacht wordt dat voeding de veroorzaker is wordt er vaak gesproken over een voedselvergiftiging. Dat is wat ik een containerbegrip noem. Nietszeggend over de oorzaak maar slechts en conclusie dat je maag-darm-kanaal verstoord is. Maar dat wist je zelf al.

Het onderscheid wat ik hier wil maken is dat een voedselvergiftiging meestal binnen een aantal dagen, max 1 week, vanzelf hersteld. De ontlasting komt weer normaal opgang en ook de vermoeidheid (door vochtgebrek) hersteld zich weer.

Bij een parasitaire besmetting nemen de klachten vaak niet af. Ze komen vaak in een bepaalde interval terug. Daarnaast hebben de meeste cliënten die ik heb gezien allemaal ineens diverse voedselgevoeligheden die er eerst niet waren. Vaak blijven zij ‘overeind’ door een zeer strak schema van weglaten van bepaalde voeding: een eliminatie dieet. Klachten verminderden maar het is de praktijk zelden een oplossing.

Het is vaak een vorm van symptoom bestrijden die welliswaar de klachten kan doen verminderen maar lang niet altijd leidt tot wegnemen van de oorzaak.


EHBO bij voedselvergiftiging

Heb je een voedselvergiftiging dan gaat je lichaam hard voor je aan het werk om de balans te herstellen. Zoals genoemd is diarree en overgeven de meest effectieve optie. Nadeel is dat het lichaam hierbij snel veel vocht en elektrolyten die nodig zijn voor het functioneren van iedere lichaamscel!

Het wegvallen van vocht en elektrolyten is in mijn menig een belangrijke veroorzaker van een parasitaire infectie. Want wanneer het lichaam verzwakt in deze periode na de ‘voedselvergiftiging’ is er voor een parasiet (en ook virussen) de gelegenheid zich te nestelen. En te vermenigvuldigen.

Daarom is mijn advies om bij voedselvergiftiging altijd vocht/electrolyten te nemen.
Gedacht kan worden aan een product als ORS, wat veel reizigers standaard meenemen op vakantie…..  


Wanneer moet ik denken aan een parasieten belasting?

  • Aanhoudende periodes van waterdunne diarree
  • Ontlasting stinkt
  • Voedselgevoeligheden die er voorheen niet waren
  • Geregeld hoofdpijn
  • Veel eten maar toch afvallen 
  • Altijd honger!
  • Koud zijn, lage energie
  • Structurele vermoeidheid i.c.m. buikpijn
  • Waterige ontlasting afgewisseld met perioden van obstipatie
  • Gal spugen
  • Witte sliertjes (wormpjes) in de ontlasting
  • Gele of zwarte poep
  • Jeukende anus
  • Overdachte klachten zoals hooikoorts of eczeem

Laat je niet om de tuin leiden

Lees ook eens de volledige lijst van klachten/symptomen want dikwijls blijkt dat de aanname van een reguliere diagnose beperkend werkt om ook andere oorzaken te onderzoeken. Zo kan een virusinfectie de opmaat zijn naar buikklachten, zoals ook bij COVID. Deze infectie kan de initiator van een parasitaire infectie maar aan COVID wordt niet meer gedacht als mogelijke veroorzaker wanneer de klachten blijven. In de praktijk is het Post Virale Syndroom te linken aan andere infectie’s, waaronder die van parasieten. Behandelen van een parasiet heeft dan weinig tot geen effect.

Een niet gezien parasitaire infectie leidt vaak tot chronische klachten en een sterke achteruitgang van de totale gezondheidsbeleving.


De aanpak bij parasieten of wormpjes: eerst energie!!!

De aanpak is maatwerk. Want naast het maagdarmkanaal zelf zijn er tal van organen betrokken bij het herstellen van die verstoring. Aan de hand van een anamnese (vragen-onderzoek) maak ik een inschatting wat nodig is voor onderzoek. In ieder geval werk ik graag met de EAV om te kijken of  verstoringen in de energiebalans zijn en of deze te linken zijn aan de klachten. Vaak kan ik op deze wijze dure ontlastingsonderzoeken voorkomen, maar niet altijd.

Bij de aanwezigheid van parasieten is er vaak sprake van vermoeidheid alsgevolg van de verstoorde opname van voeding. Naast een verminderde opname van voeding kan de verstoorde vertering ook invloed hebben op de integriteit (barrièrefunctie) van het darmslijmvlies. Een verstoorde darm kan zo klachten/symptomen veroorzaken in alle organen waar slijmvlies aanwezig is. Denk aan asthma, hooikoorts, blaasontsteking of gevoeligheid voor ontstekingen aan het urogenitale stelsel.

In sommige situaties kan de optelsom van deze factoren leiden tot algemene zwakte en burn-out-gevoelens. Bovendien is er een mee-eter!! Hierdoor moet altijd rekening gehouden worden met tekorten die zijn ontstaan in de periode waarin het klachten-patroon zich heeft vertoond. Verstoringen aan maag-darm-kanaal geven een verminderde voedingsopname en daarmee kans op tekorten.

Wat vaak vergeten wordt is dat om te kunnen herstellen het lichaam over voldoende energie moet beschikken. Zeker bij de aanpak van parasieten, wormpjes en andere verstoorders, waarbij vaak van specifieke kruidencomplexen gebruik wordt gemaakt, moet het lichaam in staat zijn de effecten van de behandeling ‘aan te kunnen. Zowel qua energie om de behandeling effectief te doen laten verlopen maar ook vanwege het vrijkomen van afvalstoffen tijdens de behandeling. Want er is altijd kans op een herxheimer-reactie welke ik bij mijn aanpak altijd probeer te voorkomen.

De aanpak kan dus bestaan uit energieversterkende producten, suppletie voor behandelen van tekorten en tot slot specifieke anti-parasitaire producten. Ieder mens is anders, dit is dus altijd maatwerk!


Er is een parasitaire-belasting maar ik kom er niet van af

Grote kans dat er op de achtergrond nog andere problemen spelen die worden overstemd door de parasiet. Vooral het A-typisch reageren (anders dan verwacht) op medicatie wijst hier op. Juist dan kan mijn aanpak het verschil maken!

Schroom niet jouw vraag aan mij voor te leggen.
Maak daarvoor bij voorkeur gebruik van mijn contactformulier op de contactpagina.