BLOG 4-ussen

Kom je ooit van een virus af?

Of blijven ze latent aanwezig?

Met virussen moet je leren leven

Geregeld hoor ik de vraag van mijn cliēnten: kom je ooit van een virus af? Steevast is mijn antwoord: nee, dat is niet het geval. Want volgens de laatste, zowel reguliere als complementaire onderzoeken, is de conclusie dat we na het doormaken van een virusinfectie in een situatie terecht komen waarin het virus niet weg is maar slechts inactief geworden is. We moeten er in die zin mee leren leven.


Een slapend virus kan actief worden

Reeds in 1980 schreven Ruud Nieuwenhuis en Jan Schilders het boekje ‘Het Post Viraal Syndroom’. Daarin omschreven zij de mechanismen van ons immuunsysteem wanneer wij virusinfectie doormaken. Ze beschrijven ook hoe dit mechanisme op een later tijdstip in een mensenleven effect kan hebben op het ontstaan van verschillende klachten en/of symptomen. Zijn leggen een rechtstreeks verband met het ontstaan van tal van chronische ziektebeelden.

Enerzijds is de conclusie dat een doorgemaakt virus een tijdlang inactief kan zijn, of slaapt. Anderzijds zijn er aanwijzingen dat virussen ondanks dat ze slapen toch in meer of mindere mate invloed kunnen hebben op het immuunsysteem. Vergelijk het laatste als een patiēnt onder narcose die toch steeds diep in slaap moet worden gehouden omdat hij/zij steeds wakker dreigt te worden. Vooral in de laatste situatie is er kans op het ontstaan van chronische klachten waarvan vermoeidheid de meest voorkomende is.

Vandaar de eerder gemaakte opmerking dat we er mee moeten leren leven. Want wanneer er sprake is van PVS-klachten is de kans groot dat je ziek bent geweest van virus-A maar niet hersteld door virus-B wat je eerder hebt doorgemaakt. Hierbij moet vermeld worden dat ook bekend is dat bijvoorbeeld Lyme ook op deze wijze kan worden ge-heractiveerd.


Regulier v.s. complementair

Post Viraal Syndroom is in de reguliere geneeskunde geen ‘bewezen’ begrip maar we denken er kennelijk wél het zelfde over. Dat wordt bewezen door het volgende. Want regulier weet men nu ook dat het Humaan Papiloma Virus schadelijk is omdat het in een inactieve, of slapende vorm, over langere periode carcinogene processen kan veroorzaken in het baarmoederslijmvlies. Om te voorkomen dat er zich een infectie kan voordoen krijgen jonge vrouwen de mogelijkheid zich te laten vaccineren.


Ziekte van Pfeiffer: het Epstein Barr virus.

Geschat wordt dat de helft van de Nederlandse bevolking hier een besmetting van heeft doorgemaakt. De een wordt ziek en hersteld, wat overigens soms lang kan duren! Een ander merkt er niets van.

Factoren die hierop van invloed zijn is ten eerste de algehele conditie en de voedingsstatus van en persoon. Met name de vitamine- mineralen- en antioxidantenstatus tijdens de infectie zijn daarbij erg van invloed. Daarnaast speelt stress een belangrijke rol, zowel voorafgaand aan een infectie (stress verzwakt het immuunsysteem) als na de tijd.

Omgekeerd is dan natuurlijk ook waar: wanneer iemand ziek wordt door een vorm van (sub)klinische-tekorten in de voeding dan zal hij/zij nooit herstellen wanneer daar geen aandacht aan besteed wordt. Want juist in een infectie periode worden alle voorraden die in het lichaam zijn aangesproken! De kans op een chronische, sluimerende fase is dan het grootst wanneer er geen suppletie plaats vindt!

Belangrijk te weten dat we extra kwetsbaar zijn wanneer we in deze situatie gevaccineerd zouden worden.
Lees hierover meer in mijn BLOG: ‘Vaccinatie schade’

Zo is de kans groot, en de praktijk wijst dat uit, dat men semi-hersteld. Maar wel kwetsbaar is voor griepjes onder de noemer van: dat hoort bij mij. Deze fase, net niet, net wel hersteld, vraagt ook veel van het lichaam (denk aan de patiënt onder narcose) en wordt zoals eerder genoemd in verband gebracht met andere chronische ziektebeelden waaronder asthma, reuma en auto-immuunziektes.

Al het bovenstaande wordt ook beschreven als het Postviraal Syndroom.


Signalen van sluimerende virussen

  • niet herstellen na een griepje
  • vermoeidheid
  • het ontstaan van autoimmuunachtige klachtenbeelden
  • restverschijnselen na een vaccinatie voor een bezoek aan het buitenland

Virussen: we moeten er mee leren leven

Steeds vaker wordt er gezegd dat we nooit van een virus afkomen maar er mee moeten leren leven. In mijn visie is dit correct. Gevolg is hiervan is dat, om gezondheid te waarborgen, we ons immuunsysteem zo goed als mogelijk willen onderhouden. Naast een gevarieerde voeding horen daar steeds vaker ook supplementen bij. Simpel weg omdat de inhoud van onze voeding steeds meer te wensen over laat. Vooral wanneer een lichaam wat op achterstand leeft juist extra nodig is

Voor veel mensen is dit een enorme omschakeling omdat zij leven in overtuiging dat onze voeding toch goed moet zijn. En dat is logisch want onze overheid pretendeert dat onze voeding van goede kwaliteit is. De praktijk wijst uit dat er een groeiend aantal mensen is die ondacks dat ze gezond eten toch tekorten ontwikkeld hebben.

Lees hierover meer in mijn BLOG over de zin van suppletie. Zeker bij ouderen!!


Niet alle virussen zijn het zelfde

Daar waar bovengenoemde virussen op korte en lange termijn voor gezondheid-issues kunnen zorgen geldt dat niet voor alle virussen. Het blauwtongvirus, waar in de periode van 2023-2024 veel schapen besmet werden, is niet overdraagbaar op de mens!


Verwijzingen:

Boekje Nieuwenhuis en Schilders kijk hier eens of het nog 2e hands te krijgen is

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *