Chronisch lichamelijk ongemak
Hoe ontstaat de chronische aandoeningen?
Wat kun je doen aan chronische aandoeningen?
Chronisch lichamelijk ongemak is een verzamelnaam van klachten en/of symptomen van het lichaam die of voortdurend (6 weken tot 6 maanden) aanwezig zijn of welke cyclisch terugkomen. Ze worden ook wel chronische genoemd. Typerend voor de klachten is dat het vaak gepaard gaat met vermoeidheid en ontstekingen. Echter kan een aandoening als alopecia (kaalheid) kan onder deze groep worden gerekend. Veel mensen die te kampen hebben met chronische klachten grijpen daarom naar het gebruik van pijnstillers en/of ontstekingsremmers. Hiermee verdwijnt de klacht maar niet de oorzaak….
Symptoombestrijding
Bovenstaande aanpak helpt vaak voor de korte termijn maar ervaringen in de praktijk laten zien dat men naar verloop van tijd meer en meer van dezelfde medicijnen nodig heeft voor het zelfde resultaat. Dit heeft te maken met het feit de aanpak gebaseerd is op symptoombestrijding terwijl de oorzaak blijft bestaan.
De teruggang van lichamelijke vitaliteit geeft naast fysiek ongemak ook een mentaal/emotionele belasting. Wanneer men langdurig te maken heeft met chronische aandoeningen dan ligt totale uitputting op de loer. Binnen de natuurgeneeskunde spreken we dan van een burn-out. De weg terug is dan een stappenplan om eerst te werken aan de uitputting, op alle niveaus, om dan vervolgens te kijken of de oorspronkelijke veroorzaker kan worden behandeld. Bij ziekte van Lyme speelt dit in veel van de gevallen.
De 6 stadia van Dr. Reckenweg
Als therapeut kijk ik naar chronische gezondheidsproblemen vanuit het perspectief dat de klachten toenemen naarmate het lichaam meer en meer uit balans is. De Duitse arts Reckenweg (1) is bekend om zijn onderverdeling van verschillende fasen in dit proces. Hij wijdt het ontstaan van chronische klachten aan verstoringen van 1 of meerdere lichamelijke systemen die zorgen voor de ontgifting. Organen als nieren, lever en milt nemen hierin een belangrijke plaats in maar zeker ook de bloedsomloop, hormonale systeem, zenuwstelsel, lymfesysteem en de algehele Ph-waarde van het lichaam. In alle gevallen is het immuunsysteem erbij betrokken.

Hoe ontstaat een chronische aandoening
Een gezond lichaam is in staat om via een acute fase, koorts/ontsteking, een verstoring van de balans op te kunnen lossen waarna het hele systeem weer tot rust komt. Hieronder een overzicht. (in eigen beheer vrij vertaald)
In de situatie van chronische ziekte processen valt dit regelmechanisme weg. Het immuunsysteem heeft steeds meer moeite de acute fase te creëren. Het raakt ‘uitgeput’ maar probeert nog een tijdlang op een lagere intensiteit de balans te herstellen. Dit is er de reden van dat chronische lichamelijk ongemak vaak gepaard gaan met laaggradige ontstekingen zoals bij voorbeeld bij eczeem of jeuk. Soms zelfs zo laag-gradig dat er onvoldoende of geen ontstekingsmakers (zoals de CRP’s) in het bloed te vinden zijn. Dan is een diagnose moeilijk te stellen en wordt er vaak op basis van een aantal symptomen een ‘ziektebeeld’ beschreven, zoals cliënten het vaak beschrijven die de diagnose fibromyalgie hebben gekregen.
Reckeweg heeft de mate van het ontstaan van chronische klachten onderverdeeld in 6 stadia waarbij in stadium 1 sprake is van een optimale gezondheid en in stadium 6 er sprake is van ernstige chronische verstoringen. In fase 5 en 6 is de chronische belasting zodanig hoog dat het zelfgenezendvermogen van het lichaam zonder hulp van buitenaf geen kans meer ziet degeneratieve processen te voorkomen.
Voorbeelden van chronisch lichamelijk ongemak
- reumatische aandoeningen
- jicht
- eczeem
- reuma
- slijtage
- jeuk
- carpaaltunnel syndroom
- schildklierproblemen
- artrose
- artritis
- alopecia
- fibromyalgie
- post viraal symptoom (lees BLOG)
Bekijk voor een uitgebreide lijst ook eens de uitgebreide klachten en symptomenlijst.
Mogelijke oorzaken van chronisch lichamelijk ongemak
Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van chronische gezondheidsklachten:
- chronische darmklachten (tekorten door verminderde opnamen)
- langdurig gebruik van pijnstillers en/of ontstekingsremmers
- (sub)-klinische vitamine tekorten
- voedselintolerantie’s en/of allergieën
- Post Vitaal Syndroom (lees hier meer)
- verstoring van ontgiftingsorganen (gal- en/of nierstenen)
- ziekte van Lyme (lees hier meer)
- invloed van omgevingsfactoren als elektro-smog
- het ontstaan van tekorten door medicijngebruik (lees hier meer)
- dementie Alzheimer (lees hier meer)
De lijst van veroorzakers zou bijna onbeperkt kunnen worden aangevuld.
De aanpak
De aanpak dienst er op gericht te zijn om in kaart te brengen wat de waarschijnlijke oorzaak is. Daarna dient er volgens in een logische beleid stap voor stap te worden gewerkt aan versterking van de afweer en verbetering van de afvloed van afvalstoffen. Een proces wat geruime tijd in beslag kan nemen. Middels bijvoorbeeld bloedonderzoek of de EAV (electro-acupunctuur volgens Voll) kan dit proces nauwlettend gemonitord worden en daar waar nodig worden bijgestuurd.
De praktijk leert dat er voor chronische lichamelijk ongemak geen kant en klare oplossingen bestaan. Zo is een effectieve orthomolecualire behandeling van lyme bijvoorbeeld altijd maatwerk! Belangrijk te weten is dat er bij een natuurgeenskundige behandeling zo als Orthomolculaire Therapie, sprake is van bijverschijnselen door de productie van afvalstoffen. Dit kan klachten geven die het symptoom zijn van het herstelproces! In ernstige gevallen spreek men van een Herxheimer Reactie waarbij de ontgiftingsorganen de hoeveelheid afvalstoffen niet kan verwerken,.
Deel dit met anderen!
U helpt mij, en anderen, door dit BLOG-artikel te delen op uw tijdlijn in Facebook of Twitter.
Dat kan eenvoudig met de schuivende knoppen aan de linkerkant of met de knoppen helemaal onderaan.
Interessante informatie?
U helpt mij, en anderen, door dit BLOG-artikel te delen op uw tijdlijn in Facebook of Twitter.
Dat kan eenvoudig met de schuivende knoppen aan de linkerkant of met de knoppen helemaal onderaan.

Nieuwsbrieven
Regelmatig publiceer ik ook nieuwsbrieven.
Je kunt je daarvoor aanmelden met het formulier hieronder.
Links:
1: pagina Dr. Reckeweg: https://www.reckeweg.de/de/