pacing bij longcovid

Pacing bij longcovid

Protocol voor herstel of juist maatwerk?

Reguliere behandelstrategie bij longcovid

Nu de pandemie voortduurt wordt duidelijk dat er steeds meer mensen zijn die niet of nauwelijks herstellen van covid, in de volksmond inmiddels al longcovid genoemd. In mijn BLOG over longcovid sprak ik al over de gevaren van het te snel opvoeren van fysieke belasting tijdens herstel van long covid. Binnen de fysiotherapie wordt meer en meer gesproken over pacing: een behandelstrategie die al langere tijd wordt gebruikt bij vermoeidheidsziektes als ME/CFS en tijdes behandeling van kanker. Sinds kort staat pacing (1) ook in de belangstelling als behandeling bij longcovid: het op zeer geleidelijke wijze opbouwen van de fysieke belasting van cliënten in een herstelfase. Een goede aanpak om van long covid te kunnen herstellen. De insteek klopt maar er is meer dan bewegen alleen!


Reguliere ondersteuning met fysiotherapie

Om te kunnen bewegen heb je energie nodig. Dat krijg je dus niet van bewegen maar bewegen kost energie. Juist dan is het inderdaad belangrijk om bewegingsintensiteit zeer geleidelijk aan op te bouwen. Ga bewegen maar niet testen. Waarom zou je iemand die te moe is om zelfstandig naar therapie te komen en uren per dag op de bank ligt onderwerpen aan een inspanningstest? Een demente bejaarde ga je ook niet met een potje memory testen om zijn gebrek aan kort geheugen aan te tonen. In mijn ogen is dit grensoverschrijdend en schadelijk voor het herstelproces. Temeer omdat ‘over’belasting een verhoging geeft van oxidatieve stress en daarmee schadelijk is voor uw lichaam.

Daarom ben ik blij met de aanpak die pacing wordt genoemd. Nog beter is daarbij nutritionele ondersteuning te bieden in de vorm van specifieke voedingssupplementen. Zo kunnen tekorten die tijdens uw ziekte en herstelproces zijn ontstaan worden hersteld en uw verbetert de herstelenergie. Want herstellen van een periode van ziek zijn is voor uw lichaam hard werken. Het is daarbij ook zeker verstandig om tijdens herstel aandacht te besteden aan beweging. Juist dan, wanneer uw herstelenergie op een hoger niveau ligt, kan bewegen, en het opvoeren van de intensiteit daarin, de metabole snelheid van uw lichaam verhogen mits de fysieke grenzen niet worden overschreden.


Orthomoleculaire aanpak bij longcovid

Orthomoleculair wil zeggen: kijken naar wat het lichaam nodig heeft aan micronutriënten. Meestal is dit in de vorm van een suppletieadvies met specifieke voedingssupplementen maar ook kan een aanpassing van uw voeding een onderdeel zijn van een advies. Meer informatie over Orthomolecualire geneeskunde vindt u op deze pagina. Verder verwijs ik hier graag naar mij BLOG over Chronische klachten.

In de praktijk zie ik namelijk geregeld mensen die moeilijk herstellen door de aanwezigheid van chronische klachten. Dit zijn klachten die al langere tijd bestaan maar niet logischer wijs in verband worden gebracht met de rest klachten van Covid. Een ander veel geziene relatie zie ik in deze met cliënten die bekend zijn met een Burnout.

Belangrijk om te noemen is dat bij de aanpak altijd rekening dient te worden gehouden met de mogelijkheid van een zogenaamde Herxheimer-reactie. Juist bij een aanpak als COVID, waarbij de meeste weefselschade ontstaat door oxidatieve stress (teveel aan vrije radicalen) is het van het grootste belang de tempo van de behandeling en het ondersteunen van de ontgifitngscapaciteit zo op elkaar af te stemmen dat er balans blijft. Juist daarom weerkt pacing in de praktijk zo goed omdat de lage inspanningsniveaus de oxidatieve belasting minimaliseren.


Suppletie bij long covid

Voor een passend suppletie-advies kunt terecht bij een Orthomomoleculair therapeut.
Hij/zij is aangesloten bij de MBOG, de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomolculaire Geneeskunde.
Op HBO-niveau opgeleide therapeuten met kennis van zaken. Ik behoor tot een van haar leden.

Suppletie is maatwerk. Het is een behandelplan waarbij met tal van factoren rekening dient te worden gehouden. Werk voor een therapeut die zich op dit werkgebied heeft toegelegd. Bewegen doet u bij de fysio. Voor vragen voor een professioneel suppletie-advies gaat u het beste naar reen Orthomoleculair therapeut. Dat gaat verder dan een potje magnesium voor uw spieren. Voor uw haren gaat u toch ook naar de kapper??


Behandelfasen

Een behandelstrategie bij longcovid laat zich het beste onderverdelen in een aantal fases:
Deze informatie vindt u ook mijn eerder geschreven BLOG over LONGCOVID.

1: stabilisatiefase

Veelal ervaren cliënten die een beroep op mij doen een langzaam maar zekere achteruitgang van hun gezondheid. In deze 1e fase is de aanpak dan ook gericht op stabiliseren van de gezondheid. Nog niet op het herstel van long covid dus. Een passende aanpak met supplementen en een aantal leefregels (geen fysieke inspanning/wel gewoon bewegen) zorgen voor stabilisatie. Dit is de basis vanwaaruit we de volgende stap kunnen maken. In sommige situatie’s duurt deze 1e fase 3-5 maanden. Naast eventueel bloedanalyse speelt de EAV een belangrijke rol in het kiezen van de juiste middelen. Ontgiften en werken aan een goede anti-oxidanten status is in deze fase erg belangrijk naast aandacht voor het spijsverteringssysteem.

2: behandelfase

Wanneer er een stabiele situatie is kan er verder worden gekeken naar wat het lichaam nodig heeft om verder te herstellen. In deze fase wordt specifiek aandacht besteed aan het tot rust brengen van organen die betrokken zijn bij de ziekte. Bij herstel van ziektes produceert het lichaam namelijk ook tal van bijproducten die adequaat moeten worden afgevoerd door de ontgiftings-organen. In sommige gevallen zijn er zelfs ook oude doorgemaakte ziekteprocessen actief geworden die het herstel bemoeilijken. (lees ook BLOG over PVS). Zo behandelen we oud en nieuw door elkaar en maken we het immuunsysteem sterker en sterker. In de loop van deze fase kunnen de meesten cliënten ook langzaam weer meer gaan bewegen. Mobilisatieondersteuning bij de fysio kan zeer helpzaam in dee faser van het herstellen van longcovid.

3: herstelfase

Wanneer het gelukt is fase 1 en 2 succesvol te doorlopen dan begint er een periode waarin iemand verder kan herstellen van long covid. Pas nu is het belangrijk dat mensen weer langzaam meer gaan bewegen. Bewegen kan bestaan uit wandelen of andere lichte vormen als zwemmen en/of fietsen. Praktijk wijst uit dat dit de fase is waarin pacing bij longcovid een mooie ondersteuning biedt om het vertrouwen in het lichaam terug te winnen.


Aandacht voor verwerking

In deze fase van het herstellen van long covid volg ik cliënten min of meer als lifestyle-coach waarbij ook intergraal aandacht wordt besteed aan het verwerken van alles wat ziekte voor iemand heeft betekend. Lastig soms, want als je beter wilt worden dan hebben we geleerd om vooruit te kijken. Ervaring laat zien dat wanneer er ook aandacht is voor het mentaal emotionele aspect tijdens de herstelfase, de resultaten aanzienlijk verbeteren. Feitelijk maakt dit het verschil tussen slechts opknappen en echt herstellen! Zo zie ik de behandelstrategie bij longcovid als een holistische aanpak.

Sommige cliënten hebben in deze fase behoefte aan verdieping in zichzelf omdat zij voelen dat zichzelf beter willen leren kennen om verder te kunnen herstellen. Voor heen kies ik vaak voor een holistisch inzichtelijke aanpak voor begeleiding op basis van HumanDesign. Meer hierover is te lezen op de speciale pagina die ik hieraan hebt gewijd.


Tot slot

Orthomoleculaire Therapie is geen protocol. Het is maatwerk.

Vooral omdat een juiste aanpak ‘op het lijf geschreven’ moet zijn lees je in mijn BLOG’s nooit rechtstreekse verwijzingen naar het gebruik van specifieke voedingssupplementen of voedingsadviezen. Dit kan alleen gedaan worden in een gedegen advies op basis van een onderzoek wanneer je een cliënt hebt gezien op consult.

Juist voor de kwetsbare groep cliënten die te maken heeft met het herstellen van longcovid wil ik dat benadrukken want wat voor de een werkt hoeft voor de ander niet te werken. Neem geen risico en laat je adviseren door iemand met kennis van zaken. Kies voor een therapeut die is aangesloten bij een beroepsvereniging zoals de MBOG.


Interessante informatie?

U helpt mij, en anderen, door dit BLOG-artikel te delen op uw tijdlijn in Facebook of Twitter.
Dat kan eenvoudig met de schuivende knoppen aan de linkerkant of met de knoppen helemaal onderaan.


Verantwoording

1: pacing: https://longcovid.physio/pacing


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is nieuwsbrief-e1590329033536.jpg

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.


Disclamer:

De in dit BLOG beschreven informatie is op basis van kennis en praktijkervaring bij cliënten waarbij geen genetische predispositie is vastgesteld. Personen voor wie dit wel geldt doen er goed aan zich op basis van deze predispositie over voedingsaanpassingen te laten informeren door de professional die deze diagnose of vaststelling heeft gedaan.