TOP-5 veroorzakers vage klachten

In dit BLOG een opsomming van veel in de praktijk voorkomende veroorzakers van chronische aandoeningen en/of symptomen. De Top 5 van veroorzakers van chronische klachten zoals ik die de afgelopen jaren in mijn praktijk ben tegengekomen. Dit BLOG staat nummer 2 in de Top 5 van Beste gelezen BLOG’s.


1: Postviraal syndroom

Postviraal syndroom  (PVS) is een verzameling van klachten welke kunnen ontstaan na het doormaken van een of meerdere virale-infecties. Veelal worden virale infecties gezien als milde aanvallen op ons immuunsysteem wat door het lichaam zelf kan worden overwonnen. Maar dat gebeurt lang niet in alle gevallen! Virussen hebben veelal een hoge impact op ons immuunsysteem.

Van PVS is sprake wanneer het immuunsysteem in de loop van de tijd en in toenemende mate chronisch wordt belast. Als gevolg hiervan zien we in de praktijk ook vaak tekorten ontstaan waardoor herstel nog extra wordt bemoeilijkt. Een serieuze situatie.

PVS staat op nummer 1 als verklaring van vage klachten vermoedelijk omdat, zo blijkt uit de praktijk, bijvoorbeeld een virale belasting als ziekte van Pfeiffer, en nu recentelijk ook Covid-19, regulier niet wordt behandeld, anders dan met rust.

Lees ook eens het BLOG over Post Viraal Symptoom.


2: Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een opkomende ziekte waar we nu zo’n 40 jaar mee te maken hebben in Nederland. Het wordt overgebracht door teken die o.a. de Borrelia-bacterie kunnen overbrengen door een beet. Naast deze bacterie zijn er ook nog andere bacteriesoorten die voor chronische klachten kunnen zorgen. Vooral chronische vermoeidheidsklachten.

Een tekenbeet kan in zo’n 40% van de gevallen worden herkend aan de hand van de rode-kring na de beet. In de praktijk blijkt daarom dat veel mensen met de (uiteindelijke) diagnose Lyme echter nooit een teek hebben gezien. Daarnaast is er ook maar een beperkt aantal mensen die een rode kring krijgen na een beet van een besmette teek. Complementair zijn er voor hen goede mogelijkheden.

Hierdoor denken veel mensen bij vage chronische klachten niet aan een tekenbeet en wordt er dus ook niet op getest. Ook is er een en ander te vertellen over de reguliere testen. Zo is bekend dat er relatief veel vals-positieve uitslagen zijn, evenals vals-positieve uitslagen. Antibiotica schijnt hierbij een rol te spelen. Lees meer over dit onderwerpen in de BLOG’s over lyme of tekenbeten.


3: Vitamine tekort

Ondanks dat we in Nederland zogenaamd goede voeding hebben komen er regelmatig mensen op de praktijk met vage chronische klachten welke baat hebben bij een goed Multi-vitamine. Niet een Multi van een voordeel-drogist maar een goed samengestelde Multi bestaand uit vitaminen/mineralen die qua werking op elkaar zijn afgesteld om een optimale opname te garanderen.

Vitamine tekorten komen meer voor dan we zouden denken. Voorbeelden hiervan zijn B12-en D3-tekorten maar ook andere tekorten kunnen leiden tot het ontstaan van chronische klachten zoals te hoge homocysteine-niveau’s in het bloed.

De kwaliteit van de voeding staat de laatste jaren enorm onder druk, ondanks dat onze regering ons anders wil doen geloven. Je schrikt wanneer je je er in verdiept. Onderzoek(1) zoals bijvoorbeeld de Geigy-studie (1985-2002) laat een dramatische terugloop zien van vitaminen in veel gebruikte voedingsmiddelen. Soms wel tot 80% minder!! En wat er niet in zit kun je ook niet opnemen!!

Daarmee staat vitamine tekort vrij hoog in deze top 5 veroorzakers van chronische klachten.


4: Electrosmog

Electrosmog is een verzamelnaam van de invloeden van omgevingsfactoren als gevolg van straling. Hierbij moet gedacht worden aan WIFI, Mobiele telefoons, zendmasten, waterbedden maar bijvoorbeeld ook aan babyfoons in huis.

Electrosmog zie je niet, hoor je niet, voel je niet. Je zou het het digitaal asbest kunnen noemen. Inzicht krijgen in deze factoren op de woon-werkplek biedt de mogelijkheid om soms met simpele aanpassingen enorme gezondheidsverbeteringen te bewerkstelligen. Vooral bij kleine kinderen kan dit al op jonge leeftijd chronisch klachten geven.

Vraag naar de mogelijkheden. Praktijk Gerrit van Sinderen beschikt over apparatuur om op locatie invloeden door Electro smog in kaart te kunnen brengen.

Lees ook de POST over “Moe van thuiswerken” welke een relatie heeft met deze POST.


5: Polyfarmacie

Als laatste in de top5 een oorzaak die vooral voorkomt bij mensen die meerdere reguliere medicijnen tegelijk nemen. Vaak zijn dit patiënten die al te maken hebben met langdurige chronisch klachten volgens een artikel van het RIVM. (2) Speciaal voor deze mensen geldt dat de afzonderlijke invloeden van medicijnen zijn getest maar echter over de onderlinge invloed van deze medicijnen is veelal niets of weinig bekend.

Daarnaast geldt in veel gevallen dat door het gebruik van reguliere medicijnen de kans op het ontstaan van de tekorten aanwezig is. Lees hierover meer in de BLOG-post.


Andere aan dit onderwerp gerelateerde BLOG-post’s:

Naast deze TOP 5 veroorzakers van chronische klachten zijn ook nog andere interessante BLOG-posts te lezen die ook in hoge mate van invloed kunnen zijn op het ontstaan van vage chronische aandoeningen.


Verder lezen?

Lees dan een van de speciale BLOG’s over de onderwerpen.

1: BLOG-post PVS

2: BLOG-post Lyme

3: BLOG-post Orthomoleculair

of kijk HIER de PROMO-film van de MBOG.

4: BLOG-post Electro-smog en 5G

5: BLOG-post Polyfarmacie


Interessante informatie?

U helpt mij, en anderen, door dit BLOG-artikel te delen op uw tijdlijn in Facebook of Twitter.
Dat kan eenvoudig met de schuivende knoppen aan de linkerkant of met de knoppen helemaal onderaan.


Overzicht klachtenbeeld van veel voorkomenden vage klachten

– vermoeidheid
– concentratieproblemen
– evenwichtsproblemen
– chronisch vermoeidheid syndroom (CVS: Chronic Fatique Syndrom)
– verwardheid
– dikke lymfe klieren
– terugkerende koorts
– prikkelbaarheid
– neerslachtigheid
– blijvend gevoelige keel (hoesten)
– slecht helende wondjes
– spierpijn
– moeite met lezen (focussen)
– krachtverlies
– zieke van Pfeiffer (Epstein Barr Virus)
– verminderde tastzin
– herstel na zwangerschapsvergiftiging
– slaapproblemen
– nagel- en haarproblemen
– verlies van reukzin
– nachtelijk zweten
– migraine
– spijsverteringsklachten
– vreemde kleur van ontlasting
– reumatische klachten
– ontwikkelen van allergie/intoleranties


Andere veel gelezen BLOG-posts:


Verantwoording

1: Geigy-onderzoek, een overzicht gevonden waarden.

2: Artikel RIVM omtrent Polyfamracy


Nieuwsbrieven

Regelmatig publiceer ik ook nieuwsbrieven. 
Je kunt je daarvoor aanmelden met het formulier hieronder.

Over de auteur

Tweet
Share