Slapeloosheid
Wakker liggen zonder oorzaak
Help, ik kan niet slapen!
Slapeloosheid is een serieus probleem. Zeker wanneer je er geregeld mee te maken hebt. Naast externe factoren zoals licht en geluid zijn er ook een aantal mogelijke lichamelijke oorzaken die invloed kunnen hebben op de slaap.
In dit BLOG een opsomming van de 5 meest voorkomende lichamelijke oorzaken waarom mensen s’nachts wakker kunnen liggen.
1: stress
Dit is wel de meest voor de hand liggende zult u denken. De vraag is natuurlijk hoe stress invloed heeft op het systeem van inslapen en doorslapen. Daarnaast is stress een container begrip wat betrekking kan hebben op verschillende aspecten van het leven.
Zo kan een moeizame relatie stress geven, een zware baan, ziekte of verlies. Maar ook roken, sporten. Zeker het laatste: want veel goed bedoelende amateursporters plegen roofbouw door veel te hoge eisen te stellen aan hun sportprestaties. Ook veranderingen in de wereld zoals nu actueel Oekraïne en Israel en veranderende onderlinge verstandhoudingen tussen wereldmachten kunnen van invloed zijn.
Effect van al deze vormen van stress is dat ze invloed hebben op ons systeem van “Fight and Flight”. En dat systeem maakt adrenaline/cortisol aan om ons door (korte) perioden van stress te helpen. Wanneer deze periodes langere tijd aanhouden en er geen of onvoldoende momenten van ontspanning zijn, blijft het systeem ook in de nachtperiode “aan staan”. Dit leidt tot slapeloosheid als gevolg. Zowel stress uit angst kan dit teweeg brengen, maar ook extensief sporten kan dit doen.
1:2 stress nader bekeken
Gevolg is dat de aanmaak van adrenaline de aanmaak van melatonine in de weg staat. Deze laatste hebben we nodig om de slaap te kunnen vatten. Ook blauw licht, TV kijken of lezen op tablet, kan dit teweeg brengen. Daarom is het verstandig voor eenieder die te maken heeft met s ‘nachts wakker liggen dit ruim 1 uur voor aanvang van de slaap achterwege te laten.
Iemand zal deze vorm van slapeloosheid herkennen als piekeren. Kan niet tot rust komen, heeft soms hartkloppingen en een hoge ademhaling. Hyperventilatie kan niet worden uitgesloten! Meestal piekert men over de dingen die nog te gebeuren staan, zorgen voor de toekomst etc. Het is echter goed om ons te realiseren dat het feit dat we wakker liggen vaak niets te maken heeft met wat gaat komen in de toekomst maar mogelijk des te meer met gebeurtenissen uit het verleden. Neurotranmittercoaching kan hier heel mooi inzicht in geven!
Uitzonderingen bevestigen de regel: want we kunnen natuurlijk ook opgetogen zijn voor iets moois wat staat te gebeuren zoals een vakantie/geboorte/verhuizing of bruiloft.
2: Schildklier problemen
De schildklier is een integraal onderdeel van het bovengenoemde stress systeem. Juist wanneer de bijnieren, welke verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van adrenaline, vermoeid of uitgeput raken, probeert het lichaam die verstoring van het systeem in 1e instantie op te lossen door de schildklier meer aan te sturen. De schildklier reguleert hormonen over een langere periode, waardoor de verstoring van het stress-systeem pas laat opdoemt. Voor een tijdlang kan dit zorgen voor een te snel werkende schildklier, wat resulteert in structurele versnelling van lichamelijke processen. Het lichaam komt moeilijk tot rust. Dit scenario is feitelijk de opmaat naar een lichamelijke burnout.
Zo kan langdurige stress via deze omweg ook de reden zijn dat iemand lange tijd wakker kan liggen.
3: infectieziekten
Het doormaken van een infectieziekte, bacterieel, parasitair of viraal, leidt tot een activatie van het immuunsysteem. Hierbij is, als onderdeel van de verdedigingslinies van het immuunsysteem, de lever ook vaak betrokken. Zeker met virale infectie heeft de lever het vaak zwaar te voortduren. Deze wordt in eerste instantie dan ook overactief in de vroege fase van besmetting.
Vanuit de Chinese geneeskunde weten we dat de orgaanklok laat zien dat de lever tussen 1:00-3:00 het meest actief is. Helemaal wanneer er sprake is van een actief immuunsysteem door een infectie. Een variant hierop komt voor bij mensen met een besmetting door de ziekte van Lyme, wat als gevolg van een belasting op het zenuwstelsel ook voor veranderingen in de aansturing van het hormonale-systeem kan zorgen.
Wanneer iemand dan ook geregeld wakker ligt op bovengemelde tijdstippen, dan is het goed om een HBO-geschoolde therapeut te bezoeken die zich heeft toegelegd op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde.
4: lever en galproblematiek
Naast de bij punt 3 genoemde lever kan er ook sprake zijn van een verstoring van de lever/galwegen. Dan is de galblaas ook betrokken. Vanuit de orgaanklok bekeken is er dan tussen 1:00-3:00 sprake van overactiviteit. Dit kan er de reden van zijn dat iemand moeilijk in slaap komt of juist niet door kan slapen. Dit speelt bijvoorbeeld bij infectieziekten zoals Pfeifer waar de lever vaak bij betrokken is.
Ook hierbij geldt: niet zelf dokteren! Er is heel veel te lezen over fantastische leverreinigingen etc.. maar die zijn zeker niet zonder gevaar. Zo’n reiniging kan ook een koliek (blokkade) opwekken in de galwegen. Behalve pijnlijk is dit voor de betrokken organen een zeer onwenselijke situatie!
Ook hier weer: laat je adviseren door iemand met praktijkervaring en de benodigde kennis van zaken.
5: ontgiftingsproblematiek, Electro Hyper Sensibel
Ons lichaam produceert de hele dag door afvalstoffen. Om de balans te waarborgen beschikt het lichaam over een geavanceerd ontgiftings-apparaat. Hierbij zijn naast ons bloed en lymfe hoofdzakelijk organen als de lever, nieren en de milt betrokken.
Wanneer een van deze organen of functiesystemen uit balans raakt, raakt daarmee de balans in de hele cyclus van het ontgiften verstoord. Tijdelijk kan dit worden opgevangen door de afvalstoffen te bufferen, veelal in vetweefsel en bindweefsel. Houdt een verstoring echter langere tijd aan en herstelt deze zich niet meer, dan komt het lichaam in een bepaalde mate van vervuiling terecht.
Wanneer deze vervuiling een bepaalde drempelwaarde overschrijdt zal het immuunsysteem proberen de balans te herstellen. Echter de routes voor ontgifting zijn geblokkeerd. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld op de huid klachten als eczeem, in de longen asthma en in de gewrichten reumatische klachten. Allen zijn een gevolg van een chronische verstoring van het immuunsysteem.
Een verstoord immuunsysteem wordt ook weer door het “Fight and Flight” systeem actief gehouden. Dit draagt bij aan een lichamelijke stressreactie. Het adrenaline systeem wordt hierbij betrokken, waardoor de cirkel compleet is.
5.2 slechte ontgifting kan leiden tot een herxheimer-reactie
Deze structurele vervuiling is de opmaat naar gevoeligheid voor omgevingsstraling. Dit kan zijn gevoeligheid voor WFI, DECT, mobiele telefoons, zendmasten, elektriciteit of aardstralen. Deze gevoeligheid (EHS) is feitelijk een signaal van het lichaam wat duidt op een langdurige, structurele verstoring van het immuunsysteem. Allemaal aspecten die slapeloosheid in de hand kunnen werken.
Als gevolg van deze chronische belasting zijn ook de ontgiftingorganen structureel overbelast. Dit kan een reden zijn voor therapieresistentie en tijdens behandelingen zorgen voor ontgiftingsreacties die bekend zijn als Herxheimer-reacties. Omdat ontgifting via de organen gaat die in de nacht actief zijn kan dit invloed hebben op de slaap.
Net als een Post Viraal Syndroom of andere vormen van Chronische aandoeningen is het altijd belangrijk om de oorzaken ervan te achterhalen. De door mij gebruikte Electroacupunctuur EAV is daartoe een uitermate geschikt hulpmiddel.